Jacob van den Eynde: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k Code -> sjabloon
Hooiwind (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
'''Jacob van den Eynde''' (omstr. [[1515]] - [[Vilvoorde]] omstr. [[1570]]), was een [[Nederland]]s staatsman.
'''Jacob van den Eynde''' (omstr. [[1515]] - [[Vilvoorde]] omstr. [[1570]]), was een [[Nederland]]s staatsman.


Jacob van den Eynde was eerst Raad en [[pensionaris]] van [[Delft]]. In 1560 werd hij [[landsadvocaat]] ([[raadspensionaris]]) van [[Holland]]. In 1568 werd hij beschuldigd van [[ketterij]] en op last van de [[Maximilien de Hénin-Liétard|Maximilien de Hénin-Liétard, graaf van Bossu]], de [[stadhouder]] van Holland en [[Utrecht (provincie)|Utrecht]], gevangengezet. Hij werd naar [[Brussel (stad)|Brussel]] overgebracht en opgesloten in de gevangenis "Treurenberg" ([[Vilvoorde]]) in afwachting van zijn [[Proces (recht)|proces]]. Hij overleed echter nog voordat het proces begon. Anderhalf jaar na zijn dood werd hij door de [[Raad van Beroerten]] onschuldig bevonden en werden zijn geconfisqueerde goederen aan zijn familie teruggegeven<ref>[http://www.leidschendam-voorburg.nl/smartsite.htm?ID=766 Straatnamen met J<!-- Automatisch gegenereerde titel: verbeter de omschrijving als dat mogelijk is -->]</ref>.
Jacob van den Eynde was eerst Raad en [[pensionaris]] van [[Delft]]. In 1560 werd hij [[landsadvocaat]] ([[raadspensionaris]]) van [[Holland]]. In 1568 werd hij beschuldigd van [[ketterij]] en op last van de [[Maximilien de Hénin-Liétard|Maximilien de Hénin-Liétard, graaf van Bossu]], de [[stadhouder]] van Holland en [[Utrecht (provincie)|Utrecht]], gevangengezet. Hij werd naar [[Brussel (stad)|Brussel]] overgebracht en opgesloten in de gevangenis [[Treurenberg]] in afwachting van zijn [[Proces (recht)|proces]]. Hij overleed echter nog voordat het proces begon. Anderhalf jaar na zijn dood werd hij door de [[Raad van Beroerten]] onschuldig bevonden en werden zijn geconfisqueerde goederen aan zijn familie teruggegeven<ref>[http://www.leidschendam-voorburg.nl/smartsite.htm?ID=766 Straatnamen met J<!-- Automatisch gegenereerde titel: verbeter de omschrijving als dat mogelijk is -->]</ref>.


Als landsadvocaat werd Jacob van den Eynde opgevolgd door [[Paulus Buys]].
Als landsadvocaat werd Jacob van den Eynde opgevolgd door [[Paulus Buys]].

Versie van 9 jan 2013 18:21

Jacob van den Eynde (omstr. 1515 - Vilvoorde omstr. 1570), was een Nederlands staatsman.

Jacob van den Eynde was eerst Raad en pensionaris van Delft. In 1560 werd hij landsadvocaat (raadspensionaris) van Holland. In 1568 werd hij beschuldigd van ketterij en op last van de Maximilien de Hénin-Liétard, graaf van Bossu, de stadhouder van Holland en Utrecht, gevangengezet. Hij werd naar Brussel overgebracht en opgesloten in de gevangenis Treurenberg in afwachting van zijn proces. Hij overleed echter nog voordat het proces begon. Anderhalf jaar na zijn dood werd hij door de Raad van Beroerten onschuldig bevonden en werden zijn geconfisqueerde goederen aan zijn familie teruggegeven[1].

Als landsadvocaat werd Jacob van den Eynde opgevolgd door Paulus Buys.

Wapen

In zilver drie rode wassenaars; de eerste bedekt door een vrijkwartier van goud, beladen met drie palen van blauw. Zijn zoon Jacob van den Eynde (1544-1628) kreeg als wapen: In blauw drie eendjes van zilver[2]

Verwijzingen

Zie ook

Externe link

Voorganger:
Adriaen van der Goes
Raadpensionaris van Holland
1560-1568
Opvolger:
Paulus Buys