Leontios I: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
1 byte verwijderd ,  14 jaar geleden
k
sp
k
k (sp)
'''Leontius''' (?-[[488]]) was [[Lijst van Byzantijnse keizers|keizer van Byzantium]] van [[19 juni]] [[484]] tot [[488]]. Hij kwam in opstand tegen [[Zeno van Byzantium|Zeno]], en regeerde slechts over een deel van het rijk.
 
Leontius was waarschijnlijk een [[Isauriërs|Isauriër]], hoewel een afkomst uit [[Syrië]] of [[Thracië]] ook genoemd wordt. Hij wordt als eerst genoemd als hij door keizer Zeno erop uiteropuit wordt gestuurd om af te rekenen met de opstandige [[Illus]]. Deze kocht Leontius echter om en benoemde hem tot ''[[Augustus (titel)|Augustus]]'' op 19 juni. Hij werd verder gesteund door [[Verina]], de schoonmoeder van Zeno en weduwe van [[Leo I van Byzantium|Leo I]].
 
Leontius bezette [[Antioch]] van [[27 juli]] tot [[8 augustus]] en liet er munten slaan. Toen arriveerde echter een tweede expeditie van Zeno onder leiding van [[Johannes de Scyth]], dat Illus en Leontius rap versloeg en wegjaagde uit Antioch. De rebellen trokken zich terug naar [[Papirius]] in [[Isauria]], waar ze 4 jaar lang belegerd werden. In 488 werd de stad verraden. Leontius werd geëxecuteerd en zijn hoofd naar [[Constantinopel]] gebracht.

Navigatiemenu