Jean Mesritz: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
kGeen bewerkingssamenvatting
Alankomaat (overleg | bijdragen)
Regel 16: Regel 16:


[[Categorie:Nederlands verzetsstrijder omgekomen in de Tweede Wereldoorlog|Mesritz, Jean]]
[[Categorie:Nederlands verzetsstrijder omgekomen in de Tweede Wereldoorlog|Mesritz, Jean]]
[[Categorie:Engelandvaarder]]

Versie van 19 feb 2013 17:14

Jean Claire Adrien Mesritz (Den Haag, 2 maart 1918 - Neuengamme, 31 maart 1945) was een joodse verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Bij het uitbreken van de oorlog was Mesritz student aan de Universiteit Leiden.

Op 13 augustus 1940 zouden Mesritz, Erik Michielsen en Carel Kranenburg de Scheveningse logger SCH 107 kapen om naar Engeland te varen. Het schip was al door de Duitsers gevorderd en het plan mislukte.

In de nacht van 13 oktober 1940 zou Mesritz met Marion Smit, Hans Hers, Lodewijk van Hamel en Lourens Baas Becking door een watervliegtuig van de Nederlandse Marineluchtvaartdienst worden opgepikt op het Tjeukemeer in Friesland. Bij de tweede poging werd Jouster vliegenier Heije Schaper beschoten door afweergeschut. Hij slaagde erin te ontkomen maar de groep werd opgepakt en overgebracht naar de Oranjehotel. Ze werden in april 1941 berecht, Van Hamel kreeg de doodstraf, Hers kreeg levenslang, Baas Becking kreeg een korte straf.

Na omzwervingen door meerdere kampen kwam hij in Neuengamme in Duitsland terecht. Hij werkte daar in de paardenstal [1], mede omdat hij rookte en niet in de keuken mocht werken.

Zijn gedenksteen staat op het ereveld in Hamburg-Ohlsdorf, waar 350 Nederlanders zijn begraven.

Referentie