Tessera (mozaïek): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Addbot (overleg | bijdragen)
k Robot: Verplaatsing van 1 interwikilinks. Deze staan nu op Wikidata onder d:q9137136
Addbot (overleg | bijdragen)
k Robot: Verplaatsing van 1 interwikilinks. Deze staan nu op Wikidata onder d:q2484793
Regel 12: Regel 12:
[[Categorie:Romeinse munt]]
[[Categorie:Romeinse munt]]
[[Categorie:Numismatiek]]
[[Categorie:Numismatiek]]

[[no:Tessera]]

Versie van 14 mei 2013 20:19

Tessera (Latijnse woord voor vierhoek; meervoud: tesserae; het woord is afgeleid van het Oudgriekse τέσσαρες / téssares – "vier") is de term voor de kleine vierhoekige plaatjes uit steen, keramiek, erts, lood, been, terracotta of glas, met dewelke men mozaïekvloeren legde.

Romeinse tessera met een eurocentstuk ter vergelijking ernaast.

Later werd tessera ook als term voor de dobbelsteen en voor de plaatjes, die als legitimatie, toegangsbewijs of vervangmiddel voor een munt werden gebruikt. Deze tesserae konden ook andere vormen hebben, zo zijn bijvoorbeeld vele tesserae in ronde, maar ook in staafvorm of in de vorm van een figuur gevonden.

Bij de Grieken werden tesserae σύμβολα / sýmbola genoemd en waren gerechts-, inkoms- of herkenningsmunten alsook speel- en telmunten. In Athene werden ze als bewijs van deelname aan de volksvergaderingen en rechtszittingen gebruikt en waren zulke rechtsmunten dus een financiële schadeloosstelling.

Bibliografie

  • A. Mlasowsky, Die antiken Tesseren im Kestner-Museum Hannover. Jetons, Spiel- und Verteilungsmarken im alten Rom, Hannover, 1991 (Kestner-Museum Hannover, Sammlungskataloge, 10), ISBN 3924029164
  • C. Virlouvet, Tessera frumentaria. Les procédures de distribution du blé public à Rome à la fin de la République et au début de l'Empire, Rome, 1995. ISBN 2728303312