Andrew Odlyzko: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k Invullen parameters sjabloon
Harrydijkstra (overleg | bijdragen)
Regel 2: Regel 2:


== Werk in wiskunde ==
== Werk in wiskunde ==
Odlyzko promoveerde in 1975 aan het [[Massachusetts Institute of Technology]]. Op het gebied van de wiskunde was hij actief op de gebieden van de [[analytische getaltheorie]], [[numerieke getaltheorie]], [[cryptografie]], [[algoritme]]n en [[computationele complexiteitstheorie]], [[combinatoriek]], [[kansrekening]] en [[coderingstheorie|foutcorrigerende codes]]. In de vroege jaren 1970 was hij samen met D. Kahaner en [[Gian-Carlo Rota]]) co-auteur van een van de fundamentele artikelen van de moderne [[umbral calculus]]. In 1985 weerlegde hij samen met [[Herman te Riele]] het [[vermoeden van Mertens]]. In de wiskunde is hij waarschijnlijk het meest bekend voor zijn werk aan de [[Riemann-zèta-functie]], wat leidde tot de formulering van verbeterde [[algoritme]]n, waaronder het [[algoritme van Odlyzko-Schönhage]], en grootschalige berekeningen, die uitgebreid onderzoek stimuleerden naar verbindingen tussen de [[zèta-functie]] en de [[toevalsmatrix]]-theorie.
Odlyzko promoveerde in 1975 aan het [[Massachusetts Institute of Technology]]. Op het gebied van de wiskunde was hij actief op de gebieden van de [[analytische getaltheorie]], [[numerieke getaltheorie]], [[cryptografie]], [[algoritme]]n en [[computationele complexiteitstheorie]], [[combinatoriek]], [[kansrekening]] en [[coderingstheorie|foutcorrigerende codes]]. In de vroege jaren 1970 was hij samen met D. Kahaner en [[Gian-Carlo Rota]] co-auteur van een van de fundamentele artikelen van de moderne [[umbral calculus]]. In 1985 weerlegde hij samen met [[Herman te Riele]] het [[vermoeden van Mertens]]. In de wiskunde is hij waarschijnlijk het meest bekend om zijn werk aan de [[Riemann-zèta-functie]], wat leidde tot de formulering van verbeterde [[algoritme]]n, waaronder het [[algoritme van Odlyzko-Schönhage]], en grootschalige berekeningen, die uitgebreid onderzoek stimuleerden naar verbindingen tussen de [[zèta-functie]] en de [[toevalsmatrix]]-theorie.


== Zie ook ==
== Zie ook ==

Versie van 12 jan 2014 03:03

Andrew Michael Odlyzko (Tarnów, Polen, 23 juli 1949) is een Pools-Amerikaans wiskundige en een voormalig leidinggevende van het Digital Technology Center van de Universiteit van Minnesota en van het Minnesota Supercomputing Instituut.

Werk in wiskunde

Odlyzko promoveerde in 1975 aan het Massachusetts Institute of Technology. Op het gebied van de wiskunde was hij actief op de gebieden van de analytische getaltheorie, numerieke getaltheorie, cryptografie, algoritmen en computationele complexiteitstheorie, combinatoriek, kansrekening en foutcorrigerende codes. In de vroege jaren 1970 was hij samen met D. Kahaner en Gian-Carlo Rota co-auteur van een van de fundamentele artikelen van de moderne umbral calculus. In 1985 weerlegde hij samen met Herman te Riele het vermoeden van Mertens. In de wiskunde is hij waarschijnlijk het meest bekend om zijn werk aan de Riemann-zèta-functie, wat leidde tot de formulering van verbeterde algoritmen, waaronder het algoritme van Odlyzko-Schönhage, en grootschalige berekeningen, die uitgebreid onderzoek stimuleerden naar verbindingen tussen de zèta-functie en de toevalsmatrix-theorie.

Zie ook

Externe links

Bronvermelding