Naar inhoud springen

Combinatoriek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Permutaties van drie gekleurde elementen

Combinatoriek of combinatieleer is een tak van de wiskunde. In de combinatoriek bestudeert men eindige verzamelingen van objecten die aan bepaalde eigenschappen voldoen. Men houdt zich in het bijzonder bezig met het tellen van objecten in deze verzamelingen. Aangezien combinatoriek vooral over tellen gaat, wordt het wel de 'kunst van het tellen' genoemd.

Een aantal telproblemen kan worden opgelost met behulp van een vaasmodel[1]. Uit een vaas met (verschillende) knikkers worden knikkers gehaald (getrokken). We kunnen de getrokken knikker weer terugleggen of niet en we kunnen van de getrokken knikkers de volgorde onthouden of niet. We spreken over trekken met of zonder terugleggen en van geordende of ongeordende uitkomst (de volgorde is wel of niet van belang).

We trekken keer uit een verzameling van elementen, zonder terugleggen en onthouden de volgorde. Voor de eerste trekking zijn er mogelijkheden. Voor elke volgende trekking is er steeds één mogelijkheid minder dan voor de vorige. Een getrokken rijtje heet een variatie. Daarvan zijn er


Voorbeeld: vier vrienden hebben iets te vieren en ze hebben een complete zaal gehuurd. Er zijn 200 plaatsen en ze gaan zo maar ergens zitten. Hoeveel mogelijkheden zijn er?

Als we alle elementen trekken, dus als krijgen we een mogelijke manier om de elementen van de verzameling op volgorde te zetten. Zo'n volgorde heet een permutatie. Daarvan zijn er


Voorbeeld: De 52 kaarten van een kaartspel kunnen zonder terugleggen op 52! mogelijkheden worden getrokken.

Herhalingsvariatie

[bewerken | brontekst bewerken]

We trekken keer uit een verzameling van elementen, met terugleggen en onthouden de volgorde. Voor elk van de trekkingen zijn er mogelijkheden. Een getrokken rijtje heet een herhalingsvariatie. Daarvan zijn er


Voorbeeld: Er zijn verschillende pincodes.

We trekken keer uit een verzameling van elementen, zonder terugleggen en letten niet op de volgorde. Een getrokken -tal heet een combinatie. We kunnen eerst wel op de volgorde letten en die daarna vergeten. Er zijn dan variaties die hetzelfde -tal opleveren. Het aantal verschillende combinaties is dus:


Voorbeeld: Hoeveel verschillende ploegen van 3 deelnemers kunnen we vormen uit 10 deelnemers. Dat zijn er

Herhalingscombinatie

[bewerken | brontekst bewerken]

We trekken keer uit een verzameling van elementen, met terugleggen en letten niet op de volgorde. Een getrokken -tal heet een herhalingscombinatie. We kunnen zo'n -tal beschrijven door van elk van de elementen aan te geven hoe vaak het gekozen is. Dit kan aanschouwelijk gebeuren door voor elk element net zoveel 0-en te schrijven als het gekozen is en tussen de 0-en van de verschillende elementen een 1 als scheiding te schrijven. Het aantal verschillende herhalingscombinaties is dan het aantal mogelijke rijtjes bestaande uit keer een 0 en keer een 1. We moeten van de plaatsen in de rij er aanwijzen waar een 0 komt te staan. Het aantal is dus net zoveel als het aantal combinaties van uit


Voorbeeld: Op hoeveel manieren kun je 5 eieren kleuren als je over 3 kleuren beschikt. Dus en Dat kan dus op

manieren.

Voorbeeld: Bereken op de volgende manier op hoeveel manieren gelijke knikkers over verschillende bakjes kunnen worden verdeeld, zodat geen bakje leeg blijft.

Doe in elk bakje alvast een knikker. Er blijven er over. Deze worden nog over de bakjes verdeeld via een herhalingscombinatie, dus van uit , voor ieder van de resterende knikkers wordt bepaald in welk bakje hij komt. Er zijn dus:

mogelijkheden.

Zie de categorie Combinatorics van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.