Kopi loewak: verschil tussen versies

Beluister (info)
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 4: Regel 4:


== Productie ==
== Productie ==
De koffiebes wordt verbouwd op plantages. Hier wordt deze gegeten door de [[loewak]], een [[civetkatachtigen|civetkatachtige]]. Het vruchtvlees wordt verteerd, maar de pit blijft intact en passeert het maag-darmkanaal. Door [[fermentatie]] krijgt deze zijn geliefde exquise smaak. De pitten worden hierna teruggevonden in de ontlasting van de loewak. De pitten worden vervolgens gewassen. Om de smaak zo veel mogelijk te behouden, worden de pitten meestal licht geroosterd. Aangezien de ontlaste bessen moeilijk te vinden zijn, is de prijs zeer hoog en heeft de koffie een exclusief karakter.
De koffiebes wordt verbouwd op plantages. Hier wordt deze gegeten door de [[loewak]], een [[civetkatachtigen|civetkatachtige]]. Het vruchtvlees wordt verteerd, maar de pit blijft intact en passeert het maag-darmkanaal. Door [[fermentatie]] krijgt deze zijn geliefde exquise smaak. De pitten worden hierna teruggevonden in de ontlasting van de loewak. De pitten worden vervolgens gewassen en gekookt. Om de smaak zo veel mogelijk te behouden, worden de pitten meestal licht geroosterd. Aangezien de ontlaste bessen moeilijk te vinden zijn, is de prijs zeer hoog en heeft de koffie een exclusief karakter.


Het product komt onder andere voor in de [[Filipijnen]] (waar het ''Kape Alamid'' genoemd wordt), in [[Vietnam]], in Zuid-[[India]] en op de Indonesische eilanden [[Sumatra]], [[Java (eiland)|Java]], [[Bali (eiland)|Bali]] en [[Celebes]]. Per jaar wordt slechts zo'n 200 kg Kopi Loewak geproduceerd. Sommige van de kopi loewak-boeren bieden een mengeling van arabica en robusta boon aan.<ref>{{en}} [http://www.indocivetcoffee.com/ Indo Civet Coffee]</ref>
Het product komt onder andere voor in de [[Filipijnen]] (waar het ''Kape Alamid'' genoemd wordt), in [[Vietnam]], in Zuid-[[India]] en op de Indonesische eilanden [[Sumatra]], [[Java (eiland)|Java]], [[Bali (eiland)|Bali]] en [[Celebes]]. Per jaar wordt slechts zo'n 200 kg Kopi Loewak geproduceerd. Sommige van de kopi loewak-boeren bieden een mengeling van arabica en robusta boon aan.<ref>{{en}} [http://www.indocivetcoffee.com/ Indo Civet Coffee]</ref>

Versie van 20 aug 2014 09:49

Een kop Kopi Loewak
Een loewak

Kopi Loewak of Civetkoffie is één van de duurste koffiesoorten ter wereld. De hoge prijs wordt niet veroorzaakt doordat de gebruikte koffiebessen zelf zo zeldzaam zijn, maar door het zeer speciale productieproces. Kopi is het Indonesische woord voor "koffie" en Loewak is de lokale naam voor deze civetkatachtige die de rauwe rode koffiebessen eet.[1].

Productie

De koffiebes wordt verbouwd op plantages. Hier wordt deze gegeten door de loewak, een civetkatachtige. Het vruchtvlees wordt verteerd, maar de pit blijft intact en passeert het maag-darmkanaal. Door fermentatie krijgt deze zijn geliefde exquise smaak. De pitten worden hierna teruggevonden in de ontlasting van de loewak. De pitten worden vervolgens gewassen en gekookt. Om de smaak zo veel mogelijk te behouden, worden de pitten meestal licht geroosterd. Aangezien de ontlaste bessen moeilijk te vinden zijn, is de prijs zeer hoog en heeft de koffie een exclusief karakter.

Het product komt onder andere voor in de Filipijnen (waar het Kape Alamid genoemd wordt), in Vietnam, in Zuid-India en op de Indonesische eilanden Sumatra, Java, Bali en Celebes. Per jaar wordt slechts zo'n 200 kg Kopi Loewak geproduceerd. Sommige van de kopi loewak-boeren bieden een mengeling van arabica en robusta boon aan.[2]

Prijs

Kopi Loewak kost door het zeer intensieve productiekarakter 200 tot 600 dollar per kilo. Er bestaat een Vietnamese variant waarbij de bonen van in het wild levende civetkatten worden verzameld; deze kost 6.600 dollar per kilo. De Universiteit van Florida heeft een manier ontwikkeld om het fermentatieproces chemisch na te bootsen, zodat de koffie fabrieksmatig (dus goedkoper) kan worden geproduceerd. Deze variant, Coffee Primero, is in prijs vergelijkbaar met reguliere koffie.

Trivia

  • Toen in 2004 een SARS-epidemie uitbrak, werden er in het oosten steeds minder Civetkatten gegeten. Het had echter geen merkbaar effect op de vraag naar Civetkoffie.
  • Een variant op de Kopi Loewak is de Kopi Muncak, deze wordt gemaakt van koffiebessen die in de ontlasting van Muntjaks (Aziatisch hert) wordt gevonden.
  • Uit Brazilië komt de Jacu Bird koffie die via de spijsvertering van een lokale vogel, Jacu, familie van de Bruine hokko wordt veredeld.[3]
  • In de Amerikaanse speelfilm The Bucket List (2007) van de regisseur Rob Reiner komt in het begin van de film een verguld pak 'Kopi Luwak' in beeld en wordt aan het eind het eigenaardige pre-productieproces van deze koffiesoort ter sprake gebracht.
  • Tony Wild introduceerde in 1991 Kopi Loewak in West-Europa. Inmiddels wil hij de koffie verbieden omdat civetkatten nu worden uitgebuit.[4][5]
Zie de categorie Kopi Luwak van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.