Naar inhoud springen

Nomarch: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Juni (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
Een '''nomarch''' stond in het [[oude Egypte]] aan het hoofd van een [[nomos (Egypte)|nomos]] (= één van de 42 provincies van Egypte). De nomarch was in het Oude Rijk verantwoordelijk voor de waterhuishouding, de veetelling, de rechtspraak en de landbouwproductie. De nomarchen verkregen meer en meer autonomie en gedroegen zich ook zo.
Een '''nomarch''' stond in het [[oude Egypte]] aan het hoofd van een [[nomos (Egypte)|nomos]] (= één van de 42 provincies van Egypte). De nomarch was in het Oude Rijk verantwoordelijk voor de waterhuishouding, de veetelling, de rechtspraak en de landbouwproductie.


In de [[Egypte IV|4e dynastie]] waren ze nog begraven rond de koning terwijl ze in de volgende dynastieën hun rustplaats zich bevond in de eigen nome. Normaal gezien werden ze ook benoemd door de koning, maar in een periode van zwak centraal gezag, verliep de opvolging van vader op zoon. In de [[Eerste Tussentijd]] was hun autonomie volledig, maar vanaf de [[Egypte XI|11e dynastie]] worden ze onderworpen aan het koninklijk gezag, hoewel enkele nomoi, zoals de [[Egypte XV|15e dynastie]] nog steeds grote autonomie hadden. In het [[Middenrijk]] volgt nog een periode van oproer, maar onder [[Senoeseret III]] moeten ze gedwee volgen.
Aanvankelijk was de nomarch een door de (god)koning benoemde ambtenaar. In de [[Egypte IV|4e dynastie]] waren ze nog begraven rond de koning, maar in de volgende dynastieën bevond hun rustplaats zich in de eigen nome. In de periode van van de [[Egypte VI|6e dynastie]] verzwakte het centraal gezag en werd het nomatchschap erfelijk. De nomarchen verkregen meer en meer autonomie en gedroegen zich steeds meer als plaatselijke vorsten. In de [[Eerste Tussentijd]] werd hun autonomie volledig. De koning verloor zijn grip op de nomen vrijwel volledig en het land viel min of meer in nomen uiteen. Vanaf de [[Egypte XI|11e dynastie]] werden de nomarchen weer onderworpen aan het koninklijk gezag, hoewel enkele nomoi, zoals de [[Egypte XV|15e dynastie]] nog steeds grote autonomie hadden. In het [[Middenrijk]] volgt nog een periode van oproer, maar onder [[Senoeseret III]] moeten ze gedwee volgen.


==Zie ook==
==Zie ook==

Versie van 10 jun 2006 00:46

Een nomarch stond in het oude Egypte aan het hoofd van een nomos (= één van de 42 provincies van Egypte). De nomarch was in het Oude Rijk verantwoordelijk voor de waterhuishouding, de veetelling, de rechtspraak en de landbouwproductie.

Aanvankelijk was de nomarch een door de (god)koning benoemde ambtenaar. In de 4e dynastie waren ze nog begraven rond de koning, maar in de volgende dynastieën bevond hun rustplaats zich in de eigen nome. In de periode van van de 6e dynastie verzwakte het centraal gezag en werd het nomatchschap erfelijk. De nomarchen verkregen meer en meer autonomie en gedroegen zich steeds meer als plaatselijke vorsten. In de Eerste Tussentijd werd hun autonomie volledig. De koning verloor zijn grip op de nomen vrijwel volledig en het land viel min of meer in nomen uiteen. Vanaf de 11e dynastie werden de nomarchen weer onderworpen aan het koninklijk gezag, hoewel enkele nomoi, zoals de 15e dynastie nog steeds grote autonomie hadden. In het Middenrijk volgt nog een periode van oproer, maar onder Senoeseret III moeten ze gedwee volgen.

Zie ook

Sjabloon:Egyptologie