Guus Houtzager: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
2 bytes verwijderd ,  7 jaar geleden
taal
k (→‎Externe link: standaard dbnl-sjabloon)
(taal)
In de jaren tachtig debuteerde Houtzager als essayist en verhalenschrijver: zijn essays verschenen in tijdschriften als ''Literair Paspoort'' en ''Indische Letteren'', zijn verhalen in ''[[De Revisor (tijdschrift)|De Revisor]]'' en ''Preludium''. Later was hij als boekrecensent werkzaam voor ''[[Muziekkrant OOR|Oor]]'' en het ''[[Nieuw Israelietisch Weekblad]]''.
 
In [[1990]] publiceerde Guus Houtzager de verhalenbundel ''Het glazen oog'', die een jaar later werd gevolgd door ''Het een-én-het-ander'', een studie over ''De tienduizend dingen'', het hoofdwerk van de Nederlands-Indische schrijfster [[Maria Dermoût]]. Houtzagers romandebuut ''De rode steen'' verscheen in 1996. In 1999 volgde ''De magister'', een bundel ‘historische fantasieën’. In [[2004]] publiceerde Houtzager ''De haren van Jeanette'', een roman in versvorm naar het voorbeeld van [[Aleksandr Poesjkin]] (''[[Jevgeni Onegin (roman)|Jevgeni Onegin]]'') en [[Vikram Seth]] (''The Golden Gate''). In 2008 verscheen ''Hector'', een roman gewijd aan de laatste dagen van de gelijknamige [[Troje|Trojaanse]] held en in 2009 ''Daniël'', een roman over het angstaanjagende kat- en -muisspel tussen de wrede machthebber Nebukadnessar en de machteloze profeet Daniël tegen de achtergrond van het zinderende Babylon. In 2011 voltooide Houtzager zijn trilogie over onverzettelijke helden uit de oudheid met ''Tiresias''. Deze roman is gewijd aan de blinde ziener Tiresias die een sleutelrol speelt in het drama rond koning Oedipus, de man die zonder het te beseffen zijn vader doodde en met zijn moeder in het huwelijk trad.
In 2012 verscheen Houtzagers eerste kinderboek, '' Hoe Beer leerde vliegen'', geïllustreerd door zijn vrouw Janneke.
In 2014 zag opnieuw een historische roman van Houtzagers hand het licht: ''Van der Decken'', een eigenzinnige interpretatie van de legende van de Vliegende Hollander.
 

Navigatiemenu