Luer-Lock: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
kGeen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
[[Image:Syringe and hypodermic.jpg|thumb|right|250px|Een [[injectiespuit]] met een "male"-aansluiting en een [[injectienaald]] met een "female"-aansluiting.]]
[[Bestand:Syringe and hypodermic.jpg|{{largethumb}}|Een [[injectiespuit]] met een "male"-aansluiting en een [[injectienaald]] met een (paarse) "female"-aansluiting]]
'''Luer-Lock''', of '''Luer Taper''', is een wereldwijd gestandaardiseerd systeem, dat lekvrije verbindingen mogelijk maakt tussen een gelijke maat "male"- en "female"-aansluiting. Dit systeem wordt vooral toegepast bij medische instrumenten, maar ook in bepaalde [[Laboratorium|laboratoria]]. Het systeem is genoemd naar [[Hermann Wülfing Luer]], een ontwikkelaar van medische instrumenten in de 19e eeuw.
'''Luer-Lock''', of '''Luer Taper''', is een wereldwijd gestandaardiseerd systeem dat lekvrije verbindingen mogelijk maakt tussen twee op elkaar aan te sluiten delen, die "male" (mannelijk) en "female" (vrouwelijk) worden genoemd. Dit systeem wordt vooral toegepast bij medische instrumenten, maar ook in bepaalde [[Laboratorium|laboratoria]]. Het systeem is vernoemd naar [[Hermann Wülfing Luer]], een ontwikkelaar van medische instrumenten in de 19e eeuw.


Er bestaan twee varianten van het Luer-Lock-systeem:
Er bestaan twee varianten van het Luer-Lock-systeem:
Regel 6: Regel 6:
* Luer-Slip
* Luer-Slip


Luer-Lock is de schroefverbinding die ook op de foto te zien is.
Luer-Lock is de schroefverbinding die ook in de afbeelding te zien is.
Luer-Slip is een verbinding waar de "male" gewoon in de "female"-verbinding wordt gedrukt, dit blijft vastzitten door wrijving (geen schroefdraad).
Luer-Slip is een verbinding zonder schroefdraad, waarbij de "male" gewoon in de "female"-verbinding wordt gedrukt en de delen aan elkaar blijven vastzitten door wrijving.


Beide "Luer"-instrumenten zijn wereldwijd verkrijgbaar, al geeft vooral de geneeskunde de voorkeur aan Luer-Lock, omdat dit een betere bevestiging is. Luer-Slip wil nog wel eens losschieten, wanneer er per ongeluk druk op wordt uitgeoefend.
Beide "Luer-instrumenten" zijn wereldwijd verkrijgbaar, al geeft vooral de geneeskunde de voorkeur aan Luer-Lock, omdat dit een betere bevestiging is. Luer-Slip wil nog wel eens losschieten, wanneer er per ongeluk druk op wordt uitgeoefend.


==Breed toepassingsgebied==
==Breed toepassingsgebied==
Dit systeem wordt niet alleen bij injectiespuiten en naalden gebruikt, maar heeft een breder toepassingsgebied, denk bijvoorbeeld aan [[katheter]]s en [[infuus]]systemen.
Dit systeem wordt niet alleen bij injectiespuiten en naalden gebruikt, maar heeft een breder toepassingsgebied; denk bijvoorbeeld aan [[katheter]]s en [[infuus]]systemen.


[[Categorie:Medisch instrument]]
[[Categorie:Medisch instrument]]

Versie van 4 jun 2015 05:28

Een injectiespuit met een "male"-aansluiting en een injectienaald met een (paarse) "female"-aansluiting

Luer-Lock, of Luer Taper, is een wereldwijd gestandaardiseerd systeem dat lekvrije verbindingen mogelijk maakt tussen twee op elkaar aan te sluiten delen, die "male" (mannelijk) en "female" (vrouwelijk) worden genoemd. Dit systeem wordt vooral toegepast bij medische instrumenten, maar ook in bepaalde laboratoria. Het systeem is vernoemd naar Hermann Wülfing Luer, een ontwikkelaar van medische instrumenten in de 19e eeuw.

Er bestaan twee varianten van het Luer-Lock-systeem:

  • Luer-Lock
  • Luer-Slip

Luer-Lock is de schroefverbinding die ook in de afbeelding te zien is. Luer-Slip is een verbinding zonder schroefdraad, waarbij de "male" gewoon in de "female"-verbinding wordt gedrukt en de delen aan elkaar blijven vastzitten door wrijving.

Beide "Luer-instrumenten" zijn wereldwijd verkrijgbaar, al geeft vooral de geneeskunde de voorkeur aan Luer-Lock, omdat dit een betere bevestiging is. Luer-Slip wil nog wel eens losschieten, wanneer er per ongeluk druk op wordt uitgeoefend.

Breed toepassingsgebied

Dit systeem wordt niet alleen bij injectiespuiten en naalden gebruikt, maar heeft een breder toepassingsgebied; denk bijvoorbeeld aan katheters en infuussystemen.