Revolutionair Socialistische Partij: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
De Revolutionaire Socialistische Partij hield in 1939 verloor steeds meer leden en hield helemaal op te bestaan na interne meningsverschillen over de Vierde Internationale stapte [[Georges Vereeken]] uit de partij om de splintergroep [[Contre le Courant]] op te richten.
 
Tijdens de [[Tweede Wereldoorlog]] werd door ex-leden een verzetsgroep opgericht met dezelfde naam. De groep trachte ook terug een arbeidersbeweging te worden, maar zonder veel succes. Tijdens de inval in Rusland verhoogde de Duitse bezetter de vervolging van [[communisme|communisten]] en verschillende kopmannen van de RSP werden gearresteerd en gedeporteerd. [[Léon Lesoil]] overleefde de deportatie niet, terwijl ook veel gewone leden het leven lieten tijdens de oorlog. De partij, die voor de oorlog al een kleine splinterfratieminipartij was geworden, kwam dit verlies niet meer te boven.
 
Het trotskistische gedachtengoed van de partij bleef verder leven via [[Ernest Mandel]], die in 1939 als zestienjarige lid was geworden, en na de oorlog mee de ideologische basis van het Belgische trotskisme van na de Tweede wereldoorlog, en er zo onder meer de basis legde voor het oprichten van de [[Revolutionaire Arbeidersliga]] in 1971.<ref>[http://www.ethesis.net/radicaal-links/radicaal-links.pdf De verdeeldheid van radicaal-links in Vlaanderen. De praktische- en strategische breuklijnen tussen de KPB, de RAL en AMADA tussen 1969 en 1972], ''Dries Van Herrewegen, Masterproef aangeboden binnen de opleiding
800

bewerkingen

Navigatiemenu