Peter Paul de Vries: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Destijds sjabloon geplaatst in de hoop dat iemand met kennis het neutraal kon herschrijven. Neutraliteit verder bewerkstelligen met kleine snoei.
Kan nu dus wel weg / zie vorige /
Regel 1: Regel 1:
{{NPOV|Zinsneden als "Hij heeft menig bestuurder het vuur na aan de schenen gelegd" getuige wmb niet van een zeer neutrale kijk.|2=2014|3=02|4=07}}
[[Bestand:Peter Paul de Vries.jpg|thumb|Peter Paul de Vries.]]
[[Bestand:Peter Paul de Vries.jpg|thumb|Peter Paul de Vries.]]
'''P.P.F. (Peter Paul) de Vries''' ([[Apeldoorn (stad)|Apeldoorn]], [[13 mei]] [[1967]]) is sinds september 2008 de CEO van de beursgenoteerde investeringsmaatschappij [[Value8]] NV. Bekender is hij als voormalig directeur van de [[Vereniging van Effectenbezitters]] (VEB) en beursexpert.
'''P.P.F. (Peter Paul) de Vries''' ([[Apeldoorn (stad)|Apeldoorn]], [[13 mei]] [[1967]]) is sinds september 2008 de CEO van de beursgenoteerde investeringsmaatschappij [[Value8]] NV. Bekender is hij als voormalig directeur van de [[Vereniging van Effectenbezitters]] (VEB) en beursexpert.

Versie van 1 apr 2016 23:12

Peter Paul de Vries.

P.P.F. (Peter Paul) de Vries (Apeldoorn, 13 mei 1967) is sinds september 2008 de CEO van de beursgenoteerde investeringsmaatschappij Value8 NV. Bekender is hij als voormalig directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en beursexpert.

Biografie

Peter Paul de Vries verkreeg bekendheid als directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). Hij was hier van oktober 1989 tot en met oktober 2007 werkzaam, eerst als economisch stafmedewerker en vanaf 1995 als directeur. Namens de VEB behartigde De Vries de belangen van ongeveer 40.000 particuliere beleggers in Nederland. Hij plaatst regelmatig kritische kanttekeningen op de jaarvergadering van beursgenoteerde ondernemingen met betrekking tot onderwerpen zoals:

  • excessieve beloning van bestuurders;
  • gebrek aan transparantie van ondernemingen;
  • vermeend wanbeleid van het ondernemingsbestuur.

Hij zette zich ook in voor een verbetering van de zeggenschapspositie van de Nederlandse aandeelhouder. Hij was kernlid van de Commissie Tabaksblat die in 2003 de hoofdlijnen voor corporate governance in Nederland vastlegde.

Met de VEB is het hem gelukt om bij verschillende ondernemingen succesvol compensatie af te dwingen voor particuliere beleggers. De VEB was leidend bij schikkingen met Ahold (1 miljard euro), Unilever (340 miljoen euro) en ook actief bij de schikkingen met Dexia (aandelenlease) en Shell. Hij stapte op 1 oktober 2007 op als directeur.[1] Hij is opgevolgd door Jan Maarten Slagter.

Als voorzitter van Euroshareholders (de pan-Europese vereniging van aandeelhoudersorganisaties) speelde De Vries eind 2008 voor Nederland dezelfde rol als Mischaël Modrikamen bij het verdedigen van de belangen van de gedupeerde Fortis-aandeelhouders. In het TV-programma Pauw & Witteman zei hij dat de uitspraak van het Brusselse Hof de weg vrij maakt voor omvangrijke schadevergoedingen voor aandeelhouders bij de Nederlandse en Belgische staat.[2] Begin januari 2009 raakte bekend dat een groep gedupeerde beleggers een claim van ten minste 11 miljard euro zal indienen tegen de Nederlandse staat.[3]

Op 13 januari 2009 kondigde Euroshareholders aan een nieuwe juridische procedure op te starten. De Vries klaagde bij de rechter dat de Nederlandse Fortis-aandeelhouders niet dezelfde rechten kunnen laten gelden als de Belgische. De Nederlandse aandeelhouders konden immers op 13 februari 2009 in Utrecht niet stemmen over de ontmanteling van de groep, de Belgische aandeelhouders konden dat te Brussel wel een dag eerder. De belangengroep geeft nog mee dat dat indruist tegen het binationale karakter van Fortis. Door de acties van aandeelhouders is de ontmanteling van Fortis gedeeltelijk voorkomen en bestaat Fortis thans nog uit Belgische en internationale verzekeringsactiviteiten.

Op 23 november 2012 gaf hij bij RTL-Z aan dat wat hem betreft SNS REAAL dringend staatssteun nodig had omdat er naar zijn mening een extra afboeking nodig zou zijn bij de vastgoedfinancieringsactiviteiten. Hij schatte de benodigde steun in op 2 tot 2,5 miljard euro en zei nog in 2012 een redding te verwachten. Die redding – in de vorm van de nationalisatie van SNS REAAL – volgde op 1 februari 2013.

In september 2014 werd hij benoemd als commissaris bij beursbedrijf Euronext Amsterdam.[4]

Value8

De Vries is sinds 24 september 2008 CEO van Value8 NV, een beursgenoteerde investeringsmaatschappij die zich primair richt op middelgrote groeiende bedrijven in groeisectoren (zorg, voeding, luxegoederen en vrije tijd). Tot de investeringen behoren bedrijven als AmsterdamGold, de Value8 Tech Group (waaronder de bedrijven Buhrs, GNS Brinkman, Axess en Haak vallen), Witte Molen en Eetgemak. Ook houdt Value8 belangen in de beursgenoteerde bedrijven als Fornix, Dico International en Qurius. Begin 2010 ontving Value8 uit handen van NYSE Euronext Amsterdam bestuursvoorzitter Joost van der Does de Willebois de prijs van best presterende smallcap onderneming 2009, met een koerswinst van 330%.[5] Maart 2011 was Value8, waarin De Vries een meerderheid houdt, 30 miljoen euro waard. In 2012 keerde Value8 voor het eerst dividend uit.

Privé

Het voortgezet onderwijs volgde hij in Ermelo op het Christelijk College Groevenbeek. Peter Paul studeerde bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Hij is vader van zes kinderen.

Trivia

  • Peter Paul de Vries werd door de Amerikaanse nieuwszender ABC aangezien voor Peter R. de Vries.[6]
  • Hij was regelmatig te gast als economisch en beleggingsexpert bij het VARA-programma Pauw & Witteman.

Externe link

Zie de categorie Peter Paul de Vries van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.