Peter Paul de Vries

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Peter Paul de Vries.

P.P.F. (Peter Paul) de Vries (Apeldoorn, 13 mei 1967) investeerder, belegger, ondernemer en voormalig aandeelhoudersactivist. Hij is sinds september 2008 de oprichter en CEO van de beursgenoteerde investeringsmaatschappij Value8 NV. Hij werd bekend als directeur (1995-2007) van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB).

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Peter Paul de Vries verkreeg bekendheid als directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). Hij begon als 15-jarige met beleggen en bezocht vanaf zijn zestiende aandeelhoudersvergaderingen. Hij was van oktober 1989 tot oktober 2007 actief bij de VEB, vanaf 1995 als directeur. In september 2008 startte hij met Gerben Hettinga het investeringsbedrijf Value8. Hij was voorts kernlid van de Commissie Tabaksblat.

VEB directeur[bewerken | brontekst bewerken]

De Vries was 18 jaar werkzaam bij de VEB (van oktober 1989 tot en met oktober 2007) [1] Eerst als economisch stafmedewerker en ruim 12 jaar (vanaf 1995) als directeur. Onder leiding van De Vries steeg het aantal leden van 11.000 naar 42.000 bij zijn afscheid in 2007. De Vries behartigde de belangen van circa 40.000 Nederlandse particuliere beleggers. De Vries leverde - als belangenbehartiger - een actieve bijdrage aan de maatschappelijke discussies over corporate governance en beloningen. Hij zetten de lobby kracht bij door zijn optreden in aandeelhoudersvergaderingen van Nederlandse beursfondsen.

Bij de VEB lobby had De Vries een aantal speerpunten:

  • strijd tegen excessieve beloning (en vertrekregelingen) van bestuurders;
  • gebrek aan transparantie van ondernemingen;[2]
  • wanbeleid bij beursfondsen

Namens de VEB was De Vries succesvol in het bereiken van compensatie voor beleggers. Hij bereikte grote schikkingen met Ahold (1 miljard euro) [3], Dexia (1 miljard), Unilever en Shell. Als voorzitter van Euroshareholders was hij actief bij Fortis (2008-2009): voor het behoud van de financiële dienstverlener en schadevergoeding. Euroshareholders vertegenwoordigde 15.000 gedupeerde Fortis-beleggers.

De Vries werd in oktober 2007 als directeur opgevolgd door Jan Maarten Slagter (2007-2014), die op zijn beurt werd opgevolgd door Paul Koster (2014-2021)

Kernlid Commissie Tabaksblat[bewerken | brontekst bewerken]

Hij zette zich ook in voor een verbetering van de zeggenschapspositie van de Nederlandse aandeelhouder. Hij was kernlid van de Commissie Tabaksblat die in 2003 de hoofdlijnen voor corporate governance in Nederland vastlegde. Binnen de Commissie Tabaksblat zette hij zich in voor aanpak van certificering (waardoor de aandeelhouder stemrecht wordt ontnomen) en beperking van de beloningen. Hij stelde in 2003 voor om de variabele beloning te maximeren op 100 procent van de vaste beloning. Die bepaling werd wel opgenomen in het concept rapport Tabaksblat, maar werd - onder druk van een stevige lobby van bestuurders en commissarissen - uiteindelijk niet opgenomen in het eindrapport. In 2009 werd die bepaling overgenomen door de commissie Maas en werd de maximale variabele beloning van toepassing op bankbestuurders.

Pauw & Witteman en media[bewerken | brontekst bewerken]

Naast zijn optreden voor de VEB was De Vries actief in de media. Als columnist bij onder meer bij:

  • BNR Radio
  • het gratis ochtendblad Sp!ts
  • Quote
  • Management Scope.

Verder was hij - met name in de bankencrisis van 2008/2009 - als beurs- en economisch expert te gast in de talkshow Pauw & Witteman.

Ook nam hij als beursexpert deel aan programma's van RTL-Z. Met het team van RTL-Z bezocht hij in mei 2019 de aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway (Warren Buffett) [4]

Value8 (vanaf september 2008)[bewerken | brontekst bewerken]

Op 24 september 2008 startte Peter Paul de Vries samen met zijn oud-VEB collega Gerben Hettinga de beursgenoteerde investeringsmaatschappij Value8. In de eerste fase investeerde Value8 vooral in turnarounds, bedrijven die ondermaats presteerden, met het oogmerk deze winstgevender te maken en zo waarde te creëren. In die periode redde Value8 diverse bedrijven uit faillissement, zoals Buhrs, GNS, Brinkman en Haak. Ook werd geïnvesteerd in Witte Molen uit Meeuwen, een diervoedingproducent. Bij veel van deze bedrijven werd de exploitatie gezond gemaakt. Begin 2010 ontving Value8 uit handen van NYSE Euronext Amsterdam bestuursvoorzitter Joost van der Does de Willebois de prijs van best presterende smallcap onderneming 2009, met een koerswinst van 330% In de periode daarna besloot Value8 zich te richten op gezondere bedrijven in groeisectoren (zorg, voeding, luxegoederen en vrije tijd). Uit die periode stamt ook het meerderheidsbelang in Eetgemak, een leidende producent van zorgmaaltijden. In 2012 keerde Value8 voor het eerst dividend uit. In de periode daarna werd de portefeuille aanzienlijk uitgebreid met investeringen in Kersten (hulpmiddelen), Ceradis (milieuvriendelijke gewasbescherming), Aqua Serva (waterveiligheid/aanpak legionella), Prika (kaasverwerking) en werden belangen opgebouwd in diverse smallcap-beursfondsen (onder andere Dico, Qurius, Fornix, Novisource). Via Fornix werd de beursgang van SnowWorld (indoor-skibaan) gerealiseerd. Daar werd De Vries later commissaris, samen met oud RAI directeur Hans Bakker en Bibian Mentel.

Na een onrustige periode van medeberichten (2016/2017) en uitstel van de publicatie van de jaarrekening volgde in 2018/2019 een periode van desinvesteringen. Tussen augustus 2018 en eind maart 2019 werden vier Value8 bedrijven verkocht met een totale transactiewaarde van meer dan 70 miljoen euro. Het betrof de meerderheidsbelangen in HeadFirstSource, AquaServa, Ceradis en Eetgemak. Een deel van de opbrengst werd aangewend voor een extra dividend (10 miljoen euro), inkoop van eigen aandelen en aflossing van een kleine lening bij de Rabobank (5 miljoen euro).

De belangrijkste bedrijven in de portefeuille van Value8 zijn Kersten (medische hulpmiddelen) en PIDZ (online platform voor zorgprofessionals), en bij de beursgenoteerde belangen zijn de grootste investeringen Ctac (automatisering), Renewi (recycling) en Novisource (consultants). Value8 heeft een actieve focus op duurzaamheid en ESG.

Value8 groei in cijfers[bewerken | brontekst bewerken]

Bij het begin van Value8 (september 2008) bedroeg de intrinsieke waarde per aandeel (ookwel NAV genoemd) 0,41 euro per aandeel. Sindsdien is die intrinsieke waarde per aandeel elk jaar (op 2016 na) gestegen. Eind 2020 bedroeg de intrinsieke waarde 7,62 euro per aandeel. een stijging van 1758 procent sinds de start. Value8 betaalt sinds 2012 dividend. Volgens de jaarcijfers 2020 bedraagt het eigen vermogen 74,1 miljoen euro en de solvabiliteit 94 procent.

Herwaardering[bewerken | brontekst bewerken]

In mei 2016 publiceerde voormalig analist Roel Gooskens een stuk op de website Follow the Money waar hij de boekhouding van Value8 bekritiseerde. Hij vergeleek De Vries met Joep van den Nieuwenhuyzen, en stelde dat het bedrijf in werkelijkheid verliezen leed die werden gemaskeerd door herwaarderingen van deelnemingen. De Vries bood aan met Gooskens in gesprek te gaan, maar daartoe was Gooskens niet bereid.

In het jaar 2017 boekte Value8 een winst van 21,1 miljoen euro [5] en ook daarna was sprake van positieve resultaten. Na 2018 zijn geen nieuwe publicaties van de hand van Gooskens verschenen. Voor zover bekend heeft hij zijn eerdere kritiek niet ingetrokken.

Overig & Privé[bewerken | brontekst bewerken]

Van 2014 tot 2017 was hij commissaris bij beursbedrijf Euronext Amsterdam.[6] waar hij tot 2017 afscheid nam.

Het voortgezet onderwijs volgde hij in Ermelo op het Christelijk College Groevenbeek. Peter Paul studeerde bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Hij is vader van zes kinderen.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • In 2011 deed Value8 een poging om de Belgische voetbalclub Standard Luik over te nemen.[7]. Uiteindelijk werd de club overgenomen door de Belgische ondernemer Roland Duchatelet.
  • Peter Paul de Vries werd door de Amerikaanse nieuwszender ABC aangezien voor Peter R. de Vries.

[8]

Zie de categorie Peter Paul de Vries van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.