Peter Paul de Vries

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Peter Paul de Vries.

P.P.F. (Peter Paul) de Vries (Apeldoorn, 13 mei 1967) is sinds september 2008 de oprichter en CEO van de beursgenoteerde investeringsmaatschappij Value8 NV. Hij werd bekend als voormalig directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB).

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Peter Paul de Vries verkreeg bekendheid als directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). Hij was hier van oktober 1989 tot en met oktober 2007 werkzaam, eerst als economisch stafmedewerker en vanaf 1995 als directeur. Namens de VEB behartigde De Vries de belangen van ongeveer 40.000 particuliere beleggers in Nederland. Hij plaatst regelmatig kritische kanttekeningen op de jaarvergadering van beursgenoteerde ondernemingen met betrekking tot onderwerpen zoals:

  • excessieve beloning van bestuurders;
  • gebrek aan transparantie van ondernemingen;
  • vermeend wanbeleid van het ondernemingsbestuur.

Hij zette zich ook in voor een verbetering van de zeggenschapspositie van de Nederlandse aandeelhouder. Hij was kernlid van de Commissie Tabaksblat die in 2003 de hoofdlijnen voor corporate governance in Nederland vastlegde. Hij is opgevolgd door Jan Maarten Slagter.

In september 2014 werd hij benoemd als commissaris bij beursbedrijf Euronext Amsterdam.[1]

Value8[bewerken | brontekst bewerken]

De Vries is sinds 24 september 2008 CEO van Value8 NV, een beursgenoteerde investeringsmaatschappij die zich primair richt op middelgrote groeiende bedrijven in groeisectoren (zorg, voeding, luxegoederen en vrije tijd). Tot de investeringen behoren bedrijven als AmsterdamGold, de Value8 Tech Group (waaronder de bedrijven Buhrs, GNS Brinkman, Axess en Haak vallen), Witte Molen en Eetgemak. Ook houdt Value8 belangen in de beursgenoteerde bedrijven als Fornix, Dico International en Qurius. Begin 2010 ontving Value8 uit handen van NYSE Euronext Amsterdam bestuursvoorzitter Joost van der Does de Willebois de prijs van best presterende smallcap onderneming 2009, met een koerswinst van 330%.[2] Maart 2011 was Value8, waarin De Vries een meerderheid houdt, 30 miljoen euro waard. In 2012 keerde Value8 voor het eerst dividend uit.

Belangenverstrengeling[bewerken | brontekst bewerken]

In mei 2016 publiceerde onafhankelijk analist Roel Gooskens een stuk op de website Follow the Money waar hij de boekhouding van Value8 aan de kaak stelde. Hij vergeleek De Vries met Joep van den Nieuwenhuyzen, en stelde dat het bedrijf in werkelijkheid elk jaar verliezen leed, gemaskeerd door dubieuze herwaarderingen van deelnemingen[3]. Het aandeel Value8 raakte vervolgens in vrije val op de beurs. Er volgden nog meer artikelen, waar hem onder meer verweten werd met schimmige transacties te maken te hebben met belangenverstrengeling..[4]

Privé[bewerken | brontekst bewerken]

Het voortgezet onderwijs volgde hij in Ermelo op het Christelijk College Groevenbeek. Peter Paul studeerde bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Hij is vader van zes kinderen.

Zie de categorie Peter Paul de Vries van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.