Belgenmop: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k kan wel een bron gebruiken; Schotten en Welshmen zijn Britten...
k Invulling parameters sjabloon
Regel 1: Regel 1:
Een '''Belgenmop''' is een door sommige [[Nederland|Nederlanders]] vertelde [[mop (taal)|mop]] over [[Belgen]]. Belgenmoppen werden populair in de jaren 70{{Bron?}}, wellicht als wraakneming, want voordien werden er in België al moppen verteld over de Hollanders, die gierig of arrogant zouden zijn.
Een '''Belgenmop''' is een door sommige [[Nederland|Nederlanders]] vertelde [[mop (taal)|mop]] over [[Belgen]]. Belgenmoppen werden populair in de jaren 70{{Bron?||2016|06|10}}, wellicht als wraakneming, want voordien werden er in België al moppen verteld over de Hollanders, die gierig of arrogant zouden zijn.


Veel Belgenmoppen en Nederlandermoppen hebben de vorm van een [[raadsel]].
Veel Belgenmoppen en Nederlandermoppen hebben de vorm van een [[raadsel]].

Versie van 11 jun 2016 02:44

Een Belgenmop is een door sommige Nederlanders vertelde mop over Belgen. Belgenmoppen werden populair in de jaren 70[bron?], wellicht als wraakneming, want voordien werden er in België al moppen verteld over de Hollanders, die gierig of arrogant zouden zijn.

Veel Belgenmoppen en Nederlandermoppen hebben de vorm van een raadsel.

Grappen over buurlanden vertellen is overigens niet typisch voor het Nederlandstalige gebied: veel naties vertellen moppen over de bewoners van andere landen, meestal buurlanden, en niet zelden zijn het zelfs dezelfde moppen.

Duitsers maken zich vrolijk over Oost-Friezen die dom zouden zijn, Engelsen doen dat over Ieren, Zwitsers over Oostenrijkers, Spanjaarden over Portugezen, Kroaten over Slovenen, Joegoslaven (toen Joegoslavië nog een land was) over Albanezen, Engelsen over zuinige Schotten en Welshmen, Denen over Zweden, Amerikanen vertellen op hun beurt vaak moppen over de arrogante Fransen en over Polen. De Belgen liggen min of meer onder kruisvuur, want niet alleen de Nederlanders maar ook de Fransen tappen moppen over hen.

Belgenmoppen worden soms gezien als een lichte vorm van discriminatie, maar zijn eerder plagend dan beledigend bedoeld.[bron?]