Veerenni: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
1 byte toegevoegd ,  4 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
k
Veerenni (‘waterloop’) is vernoemd naar een goot gemaakt van kalksteen met een lengte van 4 km, die in 1345 werd aangelegd en liep van het [[Ülemistemeer]] in het zuidoosten van Tallinn naar de [[Vanalinn|oude binnenstad]].<ref>[http://www.tallinnstreets.com/#Veerenni Over de naam Veerenni]</ref> Via de goot werd drinkwater aangevoerd. Inmiddels is de goot verdwenen, maar de naam is gebleven.
 
Tot ver in de [[19e eeuw]] bleef het gebied verder vrijwel onbebouwd. De aanleg van de spoorlijnen [[Spoorlijn Tallinn - Paldiski |TallinTallinn-Paldiski]] en [[Spoorlijn Tallinn - Narva|Tallinn-Narva]] (beide geopend in 1870) met aansluiting naar [[Sint-Petersburg]] gaf de bouw van fabrieken in Tallinn een impuls. In Veerenni vestigde zich de meubelfabriek Luther. In 1877 stichtten Alexander Martin Luther en Markel Makarov een zaagmolen. In 1885 waren ze de eersten in het Russische rijk die [[triplex]] produceerden. In 1891 namen ze de beslissing het gezaagde hout zelf verder te verwerken en werd de meubelfabriek gebouwd.
 
Tussen 1897 en de [[Eerste Wereldoorlog]] groeide Luther sterk. Het bedrijf had ook een [[dependance]] in Engeland. In 1914 had Luther 2.000 arbeiders in dienst. In Veerenni en de aangrenzende wijk [[Uus Maailm]] werd een groot aantal woningen gebouwd voor die arbeiders. In de jaren 1904-05 liet het bedrijf een apart gebouw neerzetten waarin het personeel kon recreëren en eten. Het ontwerp was van de Finse architecten Herman Gesellius, Armas Lindgren en Eliel Saarinen.
7.352

bewerkingen

Navigatiemenu