Karel V van Lotharingen: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
2.423 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Karel Leopold Nicolaas Sixtus''' (3 april 1643 – 18 april 1690), ook wel '''Karel V van Lotharingen''' genoemd, werd geboren in Wenen als zoon va...')
Labels: Misbruikfilter: Schuttingtaal Misbruikfilter: Kwebbelen
 
{{Infobox dynastie
'''Karel Leopold Nicolaas Sixtus''' (3 april 1643 – 18 april 1690), ook wel '''Karel V van Lotharingen''' genoemd, werd geboren in [[Wenen]] als zoon van hertog [[Nicolaas II van Lotharingen]] en zijn vrouw Claude. Hij werd beroemd door zijn rol in de [[Grote Turkse Oorlog]].
| naam = Karel V van Lotharingen
| leven = [[1643]]-[[1690]]
| afbeelding = Charles V, Duke of Lorraine.jpg
| functie = [[Lijst van heersers van Lotharingen|Hertog van Lotharingen]]
| periode = [[1675]]-[[1690]]
| voorganger = [[Karel IV van Lotharingen|Karel IV]]
| opvolger = [[Leopold van Lotharingen|Leopold]]
| vader = [[Nicolaas II van Lotharingen]]
| moeder = [[Claude van Lotharingen (1612-1657)|Claude van Lotharingen]]
}}
 
'''Karel V Leopold Nicolaas Sixtus van Lotharingen''' ([[Wenen]], [[3 april]] [[1643]] – [[Wels (stad)|Wels]], [[18 april]] [[1690]]) was van 1675 tot 1690 hertog van [[Hertogdom Opper-Lotharingen|Lotharingen]]. Hij behoorde tot het huis Lotharingen.
 
== Achtergrond ==
Karel V was de neef van hertog [[Karel IV van Lotharingen]], die in 1634 tijdens de Franse invasie van Lotharingen verplicht werd om af te treden ten voordele van Karels vader [[Nicolaas II van Lotharingen|Nicolaas II]]. De Fransen trokken zich in 1661 terug uit Lotharingen, maar vielen het in 1670 nogmaals binnen.
 
== Jonge leven ==
Karel wasV dewerd in 1643 geboren in Wenen als tweede zoon van hertog Nicolaas II van Lotharingen en dusdiens verplichtechtgenote om[[Claude invan hetLotharingen religieuze(1612-1657)|Claude]]. levenOorspronkelijk tewas hij bestemd voor de geestelijke stappenstand. DitIn veranderde1648 echterwerd toenhij zijntot broer,[[proost Ferdinand,(ambt)|proost]]van [[Saint-Dié]] benoemd en in 16591649 stierftot [[abt (abdij)|abt]] van [[Gorze]]. HijIn werd1659 overleed zijn oudere broer Ferdinand echter, waardoor Karel de erfgenaam van het hertogdom werd. ZijnIn vader1661 stond [[zijn vader het hertogdom Opper-Lotharingen]] af aan de Franse koning, enwaarna dehet titelin van hertogleen aan zijn broer,oom [[Karel IV]] gegeven werd. Die erkende de aanspraken van Karel V op het hertogdom Lotharingen niet.
 
Omdat de kansen op de troon voor Karel er niet goed uit zagen, trad hij in 1662 officieel toe tot het keizerlijke hof in Wenen.
== Carrière ==
 
In 1663 trad Karel V in dienst van het Habsburgse leger. In 1675, na de dood van zijn oom Karel IV, werd hij hertog van Lotharingen, maar hij had geen feitelijke macht: [[Frankrijk]] was Lotharingen binnengevallen en trok alle macht naar zicht toe. Tot twee maal toe stelde Karel V van Lotharingen zich kandidaat om koning van [[Polen]] te worden, maar deze titel kreeg hij nooit. Hij klom op tot opperbevelhebber (1683) van het Habsburgse leger en leidde vele veldslagen.
== Militaire loopbaan ==
In 1663 trad Karel V in dienst van het Habsburgse leger. In 1664 kon hij zich voor het eerst onderscheiden in de [[Slag bij Szentgotthárd (1664)|Slag bij Szentgotthárd]]. Hij vocht onder [[Raimondo Montecuccoli]], de toenmalige keizerlijke opperbevelhebber. Toen ze geflankeerd werden door de vijand, was Karel V in staat om hen terug te drijven en hielp hij de veldslag te winnen. Ook werd hij steeds betrokken in de oorlogen tussen de Habsburgers en de Fransen. In 1674 raakte hij gewond aan zijn hoofd tijdens de [[Slag bij Seneffe]] en in 1676 was hij aanwezig bij de slag bij [[Philippsburg (Karlsruhe)|Philippsburg]]. Datzelfde jaar kreeg hij ook de titel van veldmaarschalk. Tijdens zijn periode overleefde Karel ook een pokkenaanval en in 1678 overleefde hij de val van een brug in Philippsburg. Daarna werd hij benoemd tot onderkoning van de keizer in [[Tirol (gebied)|Tirol]] en in 1683 werd hij tot opperbevelhebber van het keizerlijke leger benoemd.
 
InIntussen 1663 tradwas Karel V in dienst van het Habsburgse leger. In 1675, na de dood van zijn oom Karel IV, werd hij hertog van Lotharingen geworden, maar hij had geen feitelijke macht: [[Frankrijk]] was Lotharingen binnengevallen en trok alle macht naar zichtzich toe. TotDit tweebleef maalook toezo steldenadat Karel VIV vanin Lotharingen1679 zichbij kandidaatde om koning[[Vrede van [[PolenNijmegen]] teofficieel worden,bevestigd maarwerd dezeals titel kreeg hij nooit. Hij klom op tot opperbevelhebber (1683)hertog van het Habsburgse leger en leidde vele veldslagenLotharingen.
 
Ook stelde Karel zich tweemaal kandidaat om koning van [[Pools-Litouwse Gemenebest|Polen]] te worden, maar dit mislukte omdat hij tijdens de verkiezing in 1669 verslagen werd door [[Michaël Korybut Wiśniowiecki]] en tijdens de verkiezing in 1674 door [[Jan III Sobieski]]
 
=== Grote Turkse Oorlog ===
 
== Persoonlijk leven ==
Karel V van Lotharingen was in 1662 verloofd met [[Maria Johanna van Savoye]], maar huwde haar niet toen hij militair werd in dienst van het [[Habsburgse rijk]].
 
Hij huwde met [[Eleonora van Oostenrijk]] (1653-1697) in 1678. Zij was de dochter van keizer [[keizer Ferdinand III]] van het [[Heilig Roomse Rijk]] en de weduwe van de koning van [[Michaël Korybut Wiśniowiecki van Polen]]. Ze kregen zes kinderen:
* [[Leopold]] (1679-1729), hij erfde het hertogdom Lotharingen.
* [[Karel Jozef]] (1680-1715), hij werd de aartsbisschop van [[Trier]] (1711-1715)
* Labrune, Jean de,The life of that most illustrious prince, Charles V, late Duke of Lorrain and Bar, generalissimo of the imperial armies rendred into English from the copy lately printed at Vienna, written by a person of quality, and a great officer in the imperial army.
* Crabb G. 1833. Universal Historical Dictionary: Or Explanation of the Names of Persons and Places in the departments of biblical, political, and ecclesiastical history, mythology, heraldry, biography, bibliography, geography and numismatics. Volume 1.
 
[[Categorie:Hertog van Opper-Lotharingen]]
[[Categorie:Huis Lotharingen]]
26.985

bewerkingen

Navigatiemenu