Februari: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
{{Zijbalk maandkalender zonder week|2}}
{{Zijbalk maandkalender zonder week|2}}
'''Februari''' (ook wel: ''sprokkelmaand, schrikkelmaand, kortemaand, slijkmaand, regenmaand'') is de tweede [[maand]] van het jaar in de [[gregoriaanse kalender]], en heeft 28 dagen in gewone jaren, en 29 dagen in [[Schrikkeljaar|schrikkeljaren]]. De maand is genoemd naar de [[Romeinse god]] [[Februus]], de god van de purificatie/onderwereld.
'''Februari''' (ook wel: ''sprokkelmaand, schrikkelmaand, kortemaand, slijkmaand, regenmaand'') is de tweede [[maand]] van het jaar in de [[gregoriaanse kalender]], en heeft 28 dagen in gewone jaren, en 29 dagen in [[Schrikkeljaar|schrikkeljaren]].


==Romeinse kalender: invoering van de maand februari==
==Romeinse kalender: invoering van de maand februari==
Regel 9: Regel 9:
== Naamsverklaringen ==
== Naamsverklaringen ==
[[Bestand:Les Très Riches Heures du duc de Berry février.jpg|thumb|Februari, van ''[[Très Riches Heures du Duc de Berry]]'']]
[[Bestand:Les Très Riches Heures du duc de Berry février.jpg|thumb|Februari, van ''[[Très Riches Heures du Duc de Berry]]'']]
De maand is genoemd naar de [[Romeinse god]] [[Februus]], de god van de purificatie/onderwereld. Februari werd door de Romeinen namelijk aangemerkt als de reinigingsmaand. Zij vierden in deze maand hun [[Lupercalia]], reinigings- en vruchtbaarheidsfeesten ter ere van de wolfsgod [[Lupercus]].
Februari werd door de Romeinen aangemerkt als reinigingsmaand. Zij vierden in deze maand hun [[Lupercalia]], reinigings- en vruchtbaarheidsfeesten ter ere van de wolfsgod [[Lupercus]]. In deze zelfde periode vierden de Germaanse stammen langs de Romeinse grenzen een ontuchtig vrouwen- en vruchtbaarheidsfeest. De Romeinen vonden dit heidense riten en duidden deze feesten aan met de naam [[Spurcalia]], naar het [[Latijn]]se woord ''spurcus'' dat smerig betekent. De bijnaam sprokkelmaand voor februari heeft niets te maken met het huidige werkwoord [[sprokkelen]]. Het zou kunnen verwijzen naar de voornoemde oude Germaanse vruchtbaarheidsfeesten. De naam sprokkelmaand kan ook zijn afgeleid van het Oudnederlandse ''sporkelen'', dat ''springen'' betekent. Dit slaat op het feit dat het aantal dagen eens in de vier jaar een dag ''verspringt''. In veel Oudnederlandse teksten wordt ''sporcle'' gebruikt om de maand februari aan te duiden. Later dacht men dat dit woord een verbastering was van ''sprokkel''.

In deze zelfde periode vierden de Germaanse stammen langs de Romeinse grenzen een ontuchtig vrouwen- en vruchtbaarheidsfeest. De Romeinen vonden dit heidense riten en duidden deze feesten aan met de naam [[Spurcalia]], naar het [[Latijn]]se woord ''spurcus'' dat smerig betekent. De bijnaam sprokkelmaand voor februari heeft niets te maken met het huidige werkwoord [[sprokkelen]]. Het zou kunnen verwijzen naar de voornoemde oude Germaanse vruchtbaarheidsfeesten. De naam sprokkelmaand kan ook zijn afgeleid van het Oudnederlandse ''sporkelen'', dat ''springen'' betekent. Dit slaat op het feit dat het aantal dagen eens in de vier jaar een dag ''verspringt''. In veel Oudnederlandse teksten wordt ''sporcle'' gebruikt om de maand februari aan te duiden. Later dacht men dat dit woord een verbastering was van ''sprokkel''.
{{Zie ook|Zie ook [[Oudnederlandse maandnamen]]}}
{{Zie ook|Zie ook [[Oudnederlandse maandnamen]]}}



Versie van 21 jun 2017 17:32

jan februari mrt
<< 1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 (30) >>

Februari (ook wel: sprokkelmaand, schrikkelmaand, kortemaand, slijkmaand, regenmaand) is de tweede maand van het jaar in de gregoriaanse kalender, en heeft 28 dagen in gewone jaren, en 29 dagen in schrikkeljaren.

Romeinse kalender: invoering van de maand februari

Bij de oude Romeinen was februari de maand van de grote reiniging en boetedoening (de februa). In de oudste versie van Romeinse kalender, die tien maanden telde, kwamen de maanden januari en februari niet voor. Het jaar begon met maart. December was de laatste maand van het jaar en werd gevolgd door een periode die geen naam kende. In de zevende eeuw voor Christus werden aan de twee nieuwe maanden de namen januari en februari gegeven, waarbij februari in eerste instantie de nieuwe laatste maand van het jaar was. Dit zou volgens de overlevering zijn gebeurd tijdens de regering van koning Numa Pompilius.[1] De schrikkeldag verrekende men logischerwijze aan het einde van het jaar, dus aan het eind van februari. Later, in het jaar 456, werd januari de eerste maand van het jaar en februari de tweede.[2] De schrikkeldag bleef hierbij ten bate van de tweede maand.

Februari, Leandro Bassano

Naamsverklaringen

Februari, van Très Riches Heures du Duc de Berry

De maand is genoemd naar de Romeinse god Februus, de god van de purificatie/onderwereld. Februari werd door de Romeinen namelijk aangemerkt als de reinigingsmaand. Zij vierden in deze maand hun Lupercalia, reinigings- en vruchtbaarheidsfeesten ter ere van de wolfsgod Lupercus.

In deze zelfde periode vierden de Germaanse stammen langs de Romeinse grenzen een ontuchtig vrouwen- en vruchtbaarheidsfeest. De Romeinen vonden dit heidense riten en duidden deze feesten aan met de naam Spurcalia, naar het Latijnse woord spurcus dat smerig betekent. De bijnaam sprokkelmaand voor februari heeft niets te maken met het huidige werkwoord sprokkelen. Het zou kunnen verwijzen naar de voornoemde oude Germaanse vruchtbaarheidsfeesten. De naam sprokkelmaand kan ook zijn afgeleid van het Oudnederlandse sporkelen, dat springen betekent. Dit slaat op het feit dat het aantal dagen eens in de vier jaar een dag verspringt. In veel Oudnederlandse teksten wordt sporcle gebruikt om de maand februari aan te duiden. Later dacht men dat dit woord een verbastering was van sprokkel.

Andere namen

  • Romeinse naam: Mensis Februaris
  • Joodse naam: Adar

Meteorologie

Op het noordelijk halfrond is februari de derde en laatste maand van de meteorologische winter. De gemiddelde temperatuur ligt over het geheel genomen in februari een fractie hoger dan in januari, al zijn veel kouderecords juist in februari gebroken. De eerste week van februari is vaak de koudste periode van het hele jaar.[3]

Op het zuidelijk halfrond is februari de derde en laatste maand van de meteorologische zomer.

Varia

  • De sterrenbeelden in februari zijn Waterman en Vissen
  • Februari telt iedere keer als het jaartal deelbaar is door 4, 29 dagen in plaats van 28 dagen. Uitzondering is het als dat jaar een overgang naar de volgende eeuw is, zoals 1900. Op die uitzondering is er nog de uitzondering dat iedere eeuw jaar, deelbaar door 400, wél weer een schrikkeljaar is.
  • 30 februari wordt aangeduid als een niet bestaande datum. Toch is deze datum in de geschiedenis drie keer voorgekomen.

Externe links

Op andere Wikimedia-projecten