Lijst van commandeurs in de Militaire Willems-Orde: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
AGL (overleg | bijdragen)
kGeen bewerkingssamenvatting
BrightRaven (overleg | bijdragen)
→‎Complete lijst van de commandeurs: geen commandeur, alleen ridder 3de klasse
Regel 15: Regel 15:
*[[Ferdinand von Müffling]]
*[[Ferdinand von Müffling]]
*[[Frans David Cochius]]
*[[Frans David Cochius]]
*[[François Vincent Henri Antoine de Stuers]]
*[[Frederik VIII van Denemarken]]
*[[Frederik VIII van Denemarken]]
*[[Frederik van Hessen]]
*[[Frederik van Hessen]]

Versie van 8 aug 2017 09:05

De onderscheiding Commandeur in de Militaire Willems-Orde is spaarzaam verleend. De oprichter van de orde, koning Willem I der Nederlanden heeft zich bij het opstellen van de Orde op de Oostenrijkse Orde van Maria-Theresia georiënteerd. In deze orde was het ridderkruis voor dapperheid maar waren de hogere graden vooral voor officieren die een bepaalde positie innamen en een overwinning boekten gedacht. De commandeursgraad in de Militaire Willems-Orde was bijvoorbeeld voor een vlootvoogd of een generaal bestemd. De commandant van een belegerde grote vesting kon ook op een commandeurskruis rekenen. Een commandeurskruis was voor de bevelhebber van een legergroep en het grootkruis voor opperbevelhebbers.

In de eerste jaren na 1815 begrepen hogere Engelse marineofficieren niet waarom zij, gewend aan commandeurskruisen, "slechts" officier in de Militaire Willems-Orde werden.

Militairen die voor de tweede maal werden onderscheiden met de Militaire Willems-Orde konden een officierskruis krijgen maar om te voorkomen dat zij bij een derde gelegenheid het commandeurskruis zouden moeten ontvangen werd een eresabel ingesteld. De Kanselier van de Militaire Willems-Orde en het kapittel van de Militaire Willems-Orde moesten volgens de wet bijhouden wie een eresabel droeg.

Complete lijst van de commandeurs