Loopgraaf: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
14 bytes verwijderd ,  3 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
(Versie 51495448 van 95.97.196.203 (overleg) ongedaan gemaakt)
Label: Ongedaan maken
Label: Misbruikfilter: Experimenteren
Een '''loopgraaf''' is een soort sleuf of gang in de grond die soldaten beschermt tegen vijandelijk vuur. Hoewel loopgraven vooral bekend zijn vanwege het grootschalige gebruik ervan in de [[Eerste Wereldoorlog]], worden ze al eeuwenlang door soldaten gegraven. De legers van [[Julius Caesar (hoofdbetekenis)|Julius Caesar]] bijvoorbeeld groeven onder andere loopgraven bij het [[Beleg van Alesia]] in [[52 v.Chr.]] Ook tegenwoordig graven soldaten zich nog regelmatig in, hoewel nooit meer zo uitgebreid als tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen de loopgraven bijna letterlijk van de [[Noordzee]] tot de [[Zwitserland|Zwitserse]] grens liepen.
 
Het doel van een loopgraaf is niet alleen om de soldaten te beschermen tegen vijandelijke [[kogel (munitie)|kogels]], maar zeer zeker ook tegen het [[krombaangeschut]] van de [[artillerie]]. Een artilleriegranaat moet in, of vlak bij, de loopgraaf ontploffen om echt schade aan te richten; ontploft hij wat verder weg, dan beschermt de loopgraaf de soldaten tegen de [[explosie]].explosi
 
==Opbouw==
Loopgraven bestaan primair uit een geul in de grond, en tijdelijke loopgraven zijn vaak niet veel meer dan dat. Wanneer de loopgraaf langere tijd bezet is, en zeker tijdens een volledige [[loopgravenoorlog]], worden de loopgraven continu door de soldaten uitgebouwd en kunnen zowel de loopgraven zelf als hun loop zeer complex worden.
 
}chaney zijn moeder had de grootste}
===Onderdelen van een loopgraaf===
Een loopgraaf is meestal in de grond gegraven. De kant die naar de vijand toe ligt, wordt de '''borstwering''' genoemd, en de tegenoverliggende kant de '''rugdekking'''. Op plekken waar knikken in de loopgraaf zitten en hij dus zijkanten heeft, wordt een vergelijkbare dekking gebouwd, de '''schouderwering''' genoemd. De rugdekking is vaak hoger dan de borstwering, om te voorkomen dat de vijand de soldaten kan zien tegen de lucht wanneer ze boven de borstwering uitkijken. Al deze dekkingen worden meestal boven het [[maaiveld]] opgebouwd met behulp van de grond die uitgegraven is om de loopgraaf zelf te maken; dit heeft het bijkomende voordeel dat niet zo diep gegraven hoeft te worden. De grond wordt soms gewoon opgeworpen, maar vaak ook in [[zandzak]]ken of lege [[kist (verpakking)|kist]]en gedaan om het wat steviger te maken. In de borstwering kunnen schietgaten ingebouwd worden zodat de soldaten hun wapens kunnen gebruiken zonder boven de borstwering uit te komen — in de Eerste Wereldoorlog was dat namelijk voor veel soldaten het laatste wat ze ooit deden.
 
Anonieme gebruiker

Navigatiemenu