Exotherm proces: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
kGeen bewerkingssamenvatting
anvulling definitie
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:ThermiteReaction.jpg|thumb|270px|De [[thermiet]]reactie in de [[metallurgie]] is een klassiek voorbeeld van een exotherm proces.]]
[[Bestand:ThermiteReaction.jpg|thumb|270px|De [[thermiet]]reactie in de [[metallurgie]] is een klassiek voorbeeld van een exotherm proces.]]
Een '''exotherm''' of '''exo-energetisch proces''' is een proces waarbij [[energie]] vrijkomt. Dit proces kan een [[natuurkunde|fysische]] faseovergang of een [[chemische reactie]] betreffen.
Een '''exotherm''' of '''exo-energetisch proces''' is een proces waarbij [[energie]] vrijkomt. Dit proces kan een [[natuurkunde|fysisch]] proces, bijvoorbeeld een [[faseovergang, of een [[chemische reactie]] betreffen.


==Fysische processen==
==Fysische processen==

Versie van 5 jul 2018 08:33

De thermietreactie in de metallurgie is een klassiek voorbeeld van een exotherm proces.

Een exotherm of exo-energetisch proces is een proces waarbij energie vrijkomt. Dit proces kan een fysisch proces, bijvoorbeeld een [[faseovergang, of een chemische reactie betreffen.

Fysische processen

De faseovergangen stolling (bijvoorbeeld de vorming van ijs) en condensatie (zoals het ontstaan van regendruppels) zijn exotherm: er komt warmte bij vrij. Omgekeerd dient, om ijs in water om te zetten, of om regenwater te verdampen, warmte te worden toegevoegd: dit zijn endotherme processen.

Chemische processen

Chemische reacties zijn exotherm wanneer de bindingen die tijdens de reactie worden verbroken meer energie bevatten dan de nieuwe bindingen die bij de reactie worden gevormd. Tijdens de reactie wordt energie die is opgeslagen in de chemische bindingen (chemische energie) omgezet in andersoortige energie, met name licht en warmte, energie die dus voor de nieuw te vormen chemische bindingen verloren gaat. Voorbeelden van exotherme reacties zijn alle verbrandingsreacties en het oplossen van een niet-edel metaal in een zuur. Exotherme reacties verlopen vaak spontaan of gemakkelijk, soms zelfs explosief.

Biologie

Binnen de biologie worden dieren die zich aanpassen aan de temperatuur van de omgeving ook exotherm genoemd. Het woord is dan een synoniem voor koudbloedig.

Zie ook