OHSAS 18001: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
7 bytes verwijderd ,  3 jaar geleden
k
-/- spaties voor ref (verzoek op WP:VPB)
(→‎ISO: wordt aan elkaar geschreven)
k (-/- spaties voor ref (verzoek op WP:VPB))
* het Metatechnisch Evaluatiesysteem (MES)
* de British Standard 8800
Het grootste deel van die veiligheidsmanagementsystemen waren lokale initiatieven of initiatieven voor beperkte doelgroepen of activiteiten in plaats van de gehele scope te bevatten van veiligheidsbeheersactiviteiten. Het werkterrein van die lokale initiatieven reikte meestal niet verder dan één of enkele landen.
 
Sommige veiligheidsmanagementsystemen waren internationaal aanvaard. Dit waren vaak systemen die ontwikkeld werden door individuele certificatieorganisaties DNV had zijn ‘OHSMS’, Lloyd’s zijn ‘SMS 8800’, BVQI zijn ‘SafetyCert’ en SGS had zijn ‘ISA 2000’. Er bleef echter discussie over de validiteit en de generieke toepasbaarheid van deze normen, waardoor het komen tot een algemeen geaccepteerde managementsysteem uitbleef. Men had daarbij de behoefte aan een systeem dat auditeerbaar en certificeerbaar is.
 
=== ISO ===
De ogen waren daarbij gericht op [[Internationale Organisatie voor Standaardisatie|ISO]]. In 1996 was men op een internationale ISO- workshop, op 5 en 6 september ’96, die zich boog over het thema ‘Occupational Health and Safety’ tot de conclusie gekomen dat er niet echt behoefte was aan een ISO-standaard voor arbeidsveiligheid. <ref name="WS1996">{{Citeer web|url=https://www.thefreelibrary.com/ISO+workshop+on+international+occupational+health+and+safety...-a018672771|titel=Workshop 5 + 6 September 1996|bezochtdatum=2017-01-05}}</ref>. In 1997 heeft het ‘Technical Management Board’ (TMB) van ISO het ontwikkelen van een veiligheidsmanagementsysteem echter uitgesteld. In 2000 werd het voorstel van de BSI (British Standards Institute) om een technische commissie op te zetten om de bestaande Britse arbo standaard BS 8800 om te zetten in een ISO standaard wederom niet opgevolgd. Hoewel 29 leden hadden voorgestemd hadden 20 leden tegengestemd en onder ISO regels kan het opvolgen van zo'n voorstel slechts worden gedaan bij een twee-derde meerderheid. Aansluitend werd door de TMB besloten dat het het nastreven van een aanbieding van de ILO (International Labour Office) om samen te werken op de laatste eigen project aan het ontwikkelen van een standaard op OHSMS voor ISO niet juist zou zijn. <ref name="ISOH&S">{{Citeer web|url=http://www.iso.org/iso/home/news_index/news_archive/news.htm?refid=Ref776|titel=ISO gives thumbs down to OH&S work|bezochtdatum=2017-01-05|werk=iso.org|taal=en}}</ref>. In 2013 is besloten om OHSAS 18001 te reviseren en toch als ISO-norm ([[ISO 45001]]) te publiceren. Op internationaal niveau is een Project Committee ingericht (ISO/PC 283) die zich bezighoudt met de revisie.<ref name="ThumbsUp45001">{{Citeer web|url=http://www.iso.org/iso/home/news_index/news_archive/news.htm?refid=Ref1766|titel=ISO gives thumbs up to OH&S|bezochtdatum=2017-01-06}}</ref> Deze ontwikkeling kost echter tijd want omdat het een ISO-norm betreft, heeft hij wereldwijde werking. Hij moet dus van toepassing zijn in landen als India, Bangladesh, waar men nog niet zo ver is met deze zaken, maar ook in Nederland, waar veiligheid en gezondheid al redelijk op peil is. Het kost tijd die norm te harmoniseren voor alle landen die deelnemen in ISO. Op 14 januari 2016 is de Draft International Standard (DIS) gepubliceerd. De standaard is nog niet afgerond.
 
=== British Standard (BS) OHSAS ===
Gezien het uitblijven van een wereldwijd aanvaard veiligheidsmanagementsysteem, ontwikkelde het ‘British Standards Institution’ een norm die internationaal wordt erkend en noemde deze BS OHSAS 18001. De bedoeling van OHSAS 18001 was om deze voor elk bedrijf toepasbaar te laten zijn. Deze norm werd daarom ontwikkeld in nauwe samenwerking met andere standaardorganisaties, certificatieorganisaties en gespecialiseerde consultants. De OHSAS 18001 is ontworpen op basis van de volgende nomen <ref name="obvNormen">{{Citeer web|url=https://www.ohsas-18001-occupational-health-and-safety.com/what.htm|titel=What is OHSAS 18001?|bezochtdatum=2017-01-05}}</ref>:
* BS 8800 (BSI) -1996, ''Guide to occupational health and safety management systems''
* Technical Report NPR 5001 - 1997, ''Guide to an occupational health and safety management system''
* International Safety Management Organisation Ltd
* Standards and Industry Research Institute of Malaysia (Quality Assurance Services)
* International Certification Services
 
De BS OHSAS 18001 specificatie werd op 15 mei 1999 gepubliceerd.
* Aantoonbaar voldoen aan klantwensen met betrekking tot veiligheid en omgang met arbeidsomstandigheden.
 
Wat ISO 9000 is voor kwaliteitszorg en ISO 14001 voor milieuzorg, wil OHSAS 18001 zijn voor arbeidsomstandigheden en is gebaseerd op de systematiek van de ISO 9000 en 14001. Om de compatibiliteit met deze milieu- en kwaliteitsnorm te garanderen, wordt de OHSAS 18001 aangepast bij nieuwe versies van de ISO 9001 of 14001.
 
De richtlijnen voor de implementatie van OHSAS 18001 staan beschreven in de OHSAS 18002.
 
== Overheidstoezicht en OHSAS 18001 ==
De overheid houdt toezicht op de naleving van wet- en regelgeving. Ten aanzien van arbeidsomstandigheden is dit de Inspectie SZW. Het beleid van de Inspectie SZW is om organisaties met een OHSAS 18001-certificaat minder frequent of zelfs helemaal niet te bezoeken voor een inspectie in het kader van het toezicht op de naleving van de Arbowet. Dit is de zogenaamde inspectievakantie. Uitzonderingen hierop zijn organisaties die onder het <ref name="BRZO">Kamerbrief Ministerie SZW over de Visie op het stelsel voor gezond en veilig werken d.d. 30 maart 2012, blz 6</ref> (Besluit Risico Zware Ongevallen) vallen.
Het arbomanagementsysteem sluit verder perfect aan bij de verplichting tot het opstellen en uitvoeren van een Risicoinventarisatie & -evaluatie (RI&E) en de aanpak met Arbocatalogi waarin maatregelen op sectorniveau zijn uitgewerkt. Het arbomanagementsysteem borgt de uitvoering in de organisatie en de regelmatige actualisatie.
 
 
{{Appendix}}
 
[[Categorie:ISO-standaard]]

Navigatiemenu