Presentatie (voordracht): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
→‎Zie ook: Elevatorpitch weg: dat is iets heel anders
k sp
Regel 1: Regel 1:
Een '''presentatie''' is een activiteit waarbij de [[Ik-verteller|verteller]] aan de toehoorders doormiddel van een betoog én eventuele hulpmiddelen iets toont of presenteert. De hulpmiddelen om te presenteren variëren van minimaal tot uitgebreid. Bij een presentatie gaat het tegenwoordig meestal om het tonen van een reeks dia's of slides doormiddel van een beamer, maar de spreker kan de objecten ook evengoed zelf tonen. Meestal leidt een presentatie tot [[interactie]] en/of discussie met de toehoorders.
Een '''presentatie''' is een activiteit waarbij de [[Ik-verteller|verteller]] aan de toehoorders door middel van een betoog én eventuele hulpmiddelen iets toont of presenteert. De hulpmiddelen om te presenteren variëren van minimaal tot uitgebreid. Bij een presentatie gaat het tegenwoordig meestal om het tonen van een reeks dia's of slides door middel van een beamer, maar de spreker kan de objecten ook evengoed zelf tonen. Meestal leidt een presentatie tot [[interactie]] en/of discussie met de toehoorders.


== Werksituatie ==
== Werksituatie ==

Versie van 5 dec 2018 22:03

Een presentatie is een activiteit waarbij de verteller aan de toehoorders door middel van een betoog én eventuele hulpmiddelen iets toont of presenteert. De hulpmiddelen om te presenteren variëren van minimaal tot uitgebreid. Bij een presentatie gaat het tegenwoordig meestal om het tonen van een reeks dia's of slides door middel van een beamer, maar de spreker kan de objecten ook evengoed zelf tonen. Meestal leidt een presentatie tot interactie en/of discussie met de toehoorders.

Werksituatie

In scholen, organisaties en bedrijven is het gebruikelijk dat voorstellen en verslagen op formele wijze met een presentatie worden toegelicht. Een spreker houdt een voorbereid betoog waarbij of waarna de vergadering in discussie gaat over de inhoud. Heel vaak wordt gebruik gemaakt van presentatiesoftware zoals PowerPoint of Keynote, computerprogramma’s waarmee teksten en afbeeldingen aan de luisteraars getoond worden. Vóór 2000 gebruikten sprekers daarvoor overheadsheets, flip-overs of gewoon een schoolbord.

Stress

Zie glossofobie voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Mensen vinden presentaties geven vaak stressvol. De druk van de groepsaandacht, de verplichting om een monoloog af te steken, het onvermogen om hoofd- en bijzaken te scheiden en in het algemeen faalangst dragen bij aan het ongemak. In veel organisaties wordt een presentatie door de spreker en de toegesprokenen ervaren als een examen waar je carrière van afhangt. In het onderwijs is er (een toenemende) aandacht voor presentatievaardigheden. Ook organisaties sturen medewerkers meer en meer naar presentatietrainingen.

Zie ook

Externe link