Johannes Kinker: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Erwin85Bot (overleg | bijdragen)
k Robot-geholpen doorverwijzing: Advocaat
Rietjevanvliet (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 12: Regel 12:


[[Categorie:Nederlands dichter|Kinker, Johannes]]
[[Categorie:Nederlands dichter|Kinker, Johannes]]
==Externe link==
*[http://www.a-hanou.demon.nl Uitgeverij Astraea] (diverse artikelen en boeken over Johannes Kinker, geschreven door André Hanou)

Versie van 28 sep 2006 09:12

Johannes Kinker (Nieuwer-Amstel, 1 januari 1764Amsterdam, 16 september 1845) was een Nederlands dichter, filosoof en advocaat.

De ouders van Johannes Kinker kwamen uit Duitsland. Als tienjarige begon Kinker met het schrijven van gedichten en verhalen in het Nederlands en in het Latijn.

Hij studeerde medicijnen en rechten in Utrecht en verhuisde daarna naar Den Haag, waar hij werkte als advocaat en als literair journalist. Van 1817 tot aan de Belgische Opstand in 1830 was hij aan de pas opgerichte universiteit van Luik hoogleraar Nederlandse taal- en letterkunde en welsprekendheid. Hij pleitte sterk voor de eenheid van Noord- en Zuid-Nederland. In de filosofie was hij een navolger van Spinoza en Kant. Hij bestreed de denkbeelden van Willem Bilderdijk op zowel filologisch als filosofisch gebied.

Nadat hij uit België was weggevlucht hoopte Kinker op een aanstelling aan het Amsterdamse Athenaeum Illustre, maar die is er ondanks beloftes van de overheid nooit gekomen. Hij was lid van vele letterkundige verenigingen en actief in de vrijmetselarij.

Het literaire talent van Kinker is vooral terug te vinden in zijn parodieën, onder meer op het werk van Rhijnvis Feith. Bekende gedichten van zijn hand zijn Alleven of de wereldziel (1812 en De jonge Kloë. Filosofische werken: God en Vrijheid (1800), Wilskracht en Deugd (1803), en Gedachten bij het graf van Kant (1805). Zijn Gedichten verschenen in drie delen in 1818-1821.

Johannes Kinker is de naamgever van de Kinkerstraat in Amsterdam, en daarmee ook van de omliggende Kinkerbuurt.

Externe link

  • Uitgeverij Astraea (diverse artikelen en boeken over Johannes Kinker, geschreven door André Hanou)