Isaias Afewerki: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k Wijzigingen door 5.132.9.60 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door De Wikischim
Geen bewerkingssamenvatting
Labels: Bewerking via mobiel Bewerking via mobiele website
Regel 19: Regel 19:
'''Isaias (Isayas) Afewerki''' ([[Tigrinya (taal)|Tigrinya]]: ኢሳያስ ኣፈወርቂ), ook wel '''Afwerki''' of '''Afeworki''' ([[Asmara]] ([[Eritrea]]), [[2 februari]] [[1946]]) is sinds het land in [[1991]] onafhankelijkheid verkreeg president van [[Eritrea]].
'''Isaias (Isayas) Afewerki''' ([[Tigrinya (taal)|Tigrinya]]: ኢሳያስ ኣፈወርቂ), ook wel '''Afwerki''' of '''Afeworki''' ([[Asmara]] ([[Eritrea]]), [[2 februari]] [[1946]]) is sinds het land in [[1991]] onafhankelijkheid verkreeg president van [[Eritrea]].


Isaias werd lid van de Eritrese bevrijdingsbeweging, het ''[[Eritrean Liberation Front]]'' (ELF), in de strijd om de onafhankelijkheid van Eritrea van [[Ethiopië]]. In [[1967]] werd hij naar de [[Volksrepubliek China]] gestuurd voor een opleiding. Bij zijn terugkomst werd hij assistent-divisiecommandant. In [[1970]] was hij een van de grondleggers van het ''[[Eritrean People's Liberation Front]]'' (EPLF) dat zich afgesplitst had van het ELF. In deze beweging kreeg hij het commando over een gevechtseenheid. In [[1977]] werd Isaias assistent-secretaris-generaal van het EPLF, dat op dat moment de grootste gewapende groepering voor de bevrijding van Eritrea was geworden. In [[1987]] werd Isaias op een congres tot secretaris-generaal van de groepering uitgeroepen. Met de ineenstorting van het regime van [[Mengistu Haile Mariam]] in Ethiopië in [[1991]] trok het EPLF de stad Asmara binnen. Tegen deze tijd had Isaias zijn [[Marxisme|marxistische]] ideologie afgeschud en werd secretaris-generaal van een provisionele regering die een referendum over de onafhankelijkheid van Eritrea zou voorbereiden. Het referendum werd gehouden in [[1993]] en de Eritreeërs stemden met een overweldigende meerderheid voor de onafhankelijkheid. Isaias werd hierna de eerste president. Daarnaast is hij opperbevelhebber, secretaris van de enige toegestane partij EPLF, voorzitter van de staatsraad en voorzitter van de Nationale Assemblee.
Isaias werd lid van de Eritrese bevrijdingsbeweging, het ''[[Eritrean Liberation Front]]'' (ELF), in de strijd om de onafhankelijkheid van Ethiopia van [[Eritrea]]. In [[1967]] werd hij naar de [[Volksrepubliek China]] gestuurd voor een opleiding. Bij zijn terugkomst werd hij assistent-divisiecommandant. In [[1970]] was hij een van de grondleggers van het ''[[Eritrean People's Liberation Front]]'' (EPLF) dat zich afgesplitst had van het ELF. In deze beweging kreeg hij het commando over een gevechtseenheid. In [[1977]] werd Isaias assistent-secretaris-generaal van het EPLF, dat op dat moment de grootste gewapende groepering voor de bevrijding van Eritrea was geworden. In [[1987]] werd Isaias op een congres tot secretaris-generaal van de groepering uitgeroepen. Met de ineenstorting van het regime van [[Mengistu Haile Mariam]] in Ethiopië in [[1991]] trok het EPLF de stad Asmara binnen. Tegen deze tijd had Isaias zijn [[Marxisme|marxistische]] ideologie afgeschud en werd secretaris-generaal van een provisionele regering die een referendum over de onafhankelijkheid van Eritrea zou voorbereiden. Het referendum werd gehouden in [[1993]] en de Eritreeërs stemden met een overweldigende meerderheid voor de onafhankelijkheid. Isaias werd hierna de eerste president. Daarnaast is hij opperbevelhebber, secretaris van de enige toegestane partij EPLF, voorzitter van de staatsraad en voorzitter van de Nationale Assemblee.


In 1998 begon Eritrea een [[Ethiopisch-Eritrese oorlog|hevige grensoorlog]] met Ethiopië, waarna een internationale troepenmacht in het grensgebied werd gelegerd. Afewerki heeft meermaals aangestuurd op een nieuw treffen, aangezien Ethiopië weigerde de uitspraak van het [[Permanent Hof van Arbitrage]] te respecteren.
In 1998 begon Eritrea een [[Ethiopisch-Eritrese oorlog|hevige grensoorlog]] met Ethiopië, waarna een internationale troepenmacht in het grensgebied werd gelegerd. Afewerki heeft meermaals aangestuurd op een nieuw treffen, aangezien Ethiopië weigerde de uitspraak van het [[Permanent Hof van Arbitrage]] te respecteren.

Versie van 14 mei 2019 13:22

Isaias Afewerki
Afewerki in 2002
Geboren 2 februari 1946
Geboorteplaats Asmara
Partij Volksfront voor Democratie en Gerechtigheid
President van Eritrea
Ambtstermijn 27 april 1991 - heden
Partner Saba Haile
Handtekening Handtekening
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Eritrea

Isaias (Isayas) Afewerki (Tigrinya: ኢሳያስ ኣፈወርቂ), ook wel Afwerki of Afeworki (Asmara (Eritrea), 2 februari 1946) is sinds het land in 1991 onafhankelijkheid verkreeg president van Eritrea.

Isaias werd lid van de Eritrese bevrijdingsbeweging, het Eritrean Liberation Front (ELF), in de strijd om de onafhankelijkheid van Ethiopia van Eritrea. In 1967 werd hij naar de Volksrepubliek China gestuurd voor een opleiding. Bij zijn terugkomst werd hij assistent-divisiecommandant. In 1970 was hij een van de grondleggers van het Eritrean People's Liberation Front (EPLF) dat zich afgesplitst had van het ELF. In deze beweging kreeg hij het commando over een gevechtseenheid. In 1977 werd Isaias assistent-secretaris-generaal van het EPLF, dat op dat moment de grootste gewapende groepering voor de bevrijding van Eritrea was geworden. In 1987 werd Isaias op een congres tot secretaris-generaal van de groepering uitgeroepen. Met de ineenstorting van het regime van Mengistu Haile Mariam in Ethiopië in 1991 trok het EPLF de stad Asmara binnen. Tegen deze tijd had Isaias zijn marxistische ideologie afgeschud en werd secretaris-generaal van een provisionele regering die een referendum over de onafhankelijkheid van Eritrea zou voorbereiden. Het referendum werd gehouden in 1993 en de Eritreeërs stemden met een overweldigende meerderheid voor de onafhankelijkheid. Isaias werd hierna de eerste president. Daarnaast is hij opperbevelhebber, secretaris van de enige toegestane partij EPLF, voorzitter van de staatsraad en voorzitter van de Nationale Assemblee.

In 1998 begon Eritrea een hevige grensoorlog met Ethiopië, waarna een internationale troepenmacht in het grensgebied werd gelegerd. Afewerki heeft meermaals aangestuurd op een nieuw treffen, aangezien Ethiopië weigerde de uitspraak van het Permanent Hof van Arbitrage te respecteren.

De Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld en Isaias Afewerki schudden elkaar op 10 december 2002 de hand in Eritrea