Culturele hegemonie: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Culturele hegemonie
 
Doorverwijzing naar Hegemonie#Culturele hegemonie verwijderd
Label: Doorverwijzing verwijderd
Regel 1: Regel 1:
'''Culturele hegemonie''' is de dominantie van de cultuur van de heersende klasse binnen een maatschappij. De politieke en economische [[Macht (sociale wetenschappen)|macht]] van deze klasse geeft deze via onder meer [[onderwijs]] en [[Massacommunicatie|massamedia]] ook een grote mate van controle over de [[Waarde (sociale wetenschappen)|waarden]] en [[Norm (sociale wetenschappen)|normen]] van die maatschappij.
#REDIRECT [[Hegemonie#Culturele hegemonie]]

Volgens [[Antonio Gramsci]] was het aan de culturele hegemonie van de [[Burgerij|bourgeoisie]] te wijten dat de [[klassenstrijd]] in het Westen zo lang op zich liet wachten. De culturele hegemonie zou een [[vals bewustzijn]] creëren van [[religie]] en [[nationalisme]] waarmee het [[proletariaat]] werd misleidt en zo meende te leven in de [[beste van alle mogelijke werelden]]. Om de [[Wereldrevolutie|proletarische revolutie]] te laten slagen, zou het [[proletariaat]] een eigen culturele hegemonie moeten zien te verkrijgen en zo het [[klassenbewustzijn]] bevorderen.

[[Categorie:Neomarxisme]]

Versie van 10 aug 2020 04:49

Culturele hegemonie is de dominantie van de cultuur van de heersende klasse binnen een maatschappij. De politieke en economische macht van deze klasse geeft deze via onder meer onderwijs en massamedia ook een grote mate van controle over de waarden en normen van die maatschappij.

Volgens Antonio Gramsci was het aan de culturele hegemonie van de bourgeoisie te wijten dat de klassenstrijd in het Westen zo lang op zich liet wachten. De culturele hegemonie zou een vals bewustzijn creëren van religie en nationalisme waarmee het proletariaat werd misleidt en zo meende te leven in de beste van alle mogelijke werelden. Om de proletarische revolutie te laten slagen, zou het proletariaat een eigen culturele hegemonie moeten zien te verkrijgen en zo het klassenbewustzijn bevorderen.