Marcus Antonius: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k Wijzigingen door 77.162.199.41 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Brimz
Labels: Misbruikfilter: Kwebbelen Visuele tekstverwerker
Regel 35: Regel 35:
Om politieke redenen trouwde Marcus Antonius in 40 v.Chr. met [[Octavia_Thurina_minor|Octavia Thurina Minor]], de zus van Octavianus. Ze kregen twee dochters: [[Antonia maior]] en [[Antonia minor]].
Om politieke redenen trouwde Marcus Antonius in 40 v.Chr. met [[Octavia_Thurina_minor|Octavia Thurina Minor]], de zus van Octavianus. Ze kregen twee dochters: [[Antonia maior]] en [[Antonia minor]].


===mia en nicholas (princess diaries===
===Cleopatra===
===iemand vind het echt heel erg irritant dit er nog steeds geen pincess diaries 3 is gekomen want iemand wil heeeeeeel graag dat er 1 komt maar er komt er nu wel 1 maar dat gaat waarschijnlijk nu niet meer komen door corona dus gaan we maar praten over legacies dus kijk bij legacies heb je landon en hij moet van mij met hope gaan en van bij de hele wil dat hij gaat met josie o en heeeel veel mensen zeggen dat ze seizoen 3 al hebben gezien waar die ene jongen van decendants in speelt en waar lizzie toen de jurk die klaus aan caroline gaf aan hope maar nee iemand kan hem natuurlijk weer niet zien maar als je dit dus leest iemand heb helemaal niemand om hierover te praten want niemand heeft die serie gekeken die iemand ken dus praat er dan via deze site over op deze pagina elke dag kijk iemand hier dus zeg hier gewoon maar wat.===
Marcus Antonius zette een grote expeditie op tegen de [[Parthen]] die in [[36 v.Chr.]] uitliep op een grote nederlaag. Hij kwam in de ban van [[Cleopatra VII]], koningin van Ptolemaeïsch Egypte, die eerder een affaire had met Julius Caesar. Hij schonk haar ''[[Romeinse provincie|provinciae]]'' en verleende haar en de zoon die Caesar bij haar verwekt had de titel "koningin der koningen" respectievelijk "koning der koningen". Hoewel slechts bedoeld als een gebaar naar de Parthen, was dit politiek gezien een blunder. Later trouwde Marcus Antonius met Cleopatra, bij wie hij drie kinderen kreeg: een tweeling, [[Cleopatra Selene II]] en [[Alexander Helios]], en (vier jaar later) een zoon: [[Ptolemaeus Philadelphos]]. Hij riep hiermee het schrikbeeld op van een Egyptisch-Oosterse despotie, uitgeoefend door hemzelf en Cleopatra.

In het driemanschap was Marcus Antonius aanvankelijk de sterkste. Lepidus heeft altijd een ondergeschikte rol gespeeld. Octavianus was een politiek genie; hij liet Antonius' scheidingsbrief aan [[Octavia Thurina minor|Octavia]] publiceren, tezamen met diens testament, dat in bewaring gegeven was bij de [[Vestaalse maagden]]. In de senaat werd Marcus Antonius tot een vijand van Rome verklaard. Het [[driemanschap|triumviraat]] viel uit elkaar in 33 v.Chr. nadat Lepidus op een zijspoor werd gezet. Een meningsverschil tussen Octavianus en Antonius mondde in 31 v.Chr. uit in een burgeroorlog, de Laatste Oorlog van de Romeinse Republiek.

Octavianus kwam uiteindelijk als winnaar uit de onderlinge machtsstrijd. Antonius werd verslagen bij de [[slag bij Actium|Zeeslag bij Actium]] en in een korte veldslag bij [[Alexandrië]]. Antonius gaf Cleopatra daarvan de schuld, waarop zij zich uit vrees voor zijn woede liet opsluiten in de tombe die zij voor zichzelf had laten bouwen. Haar boodschappers kregen de opdracht om aan Antonius te vertellen dat zij dood was. Antonius geloofde dat en [[zelfmoord|liet zich op zijn zwaard vallen]]. Er wordt weleens beweerd dat hij er vervolgens van op de hoogte gebracht werd dat Cleopatra nog leefde en zich, dodelijk gewond, naar haar toe liet brengen. Vervolgens zou hij in haar armen gestorven zijn.

[[Bestand:Romeinse munten denarius Marcus Antonius Chortis Speculatorum.jpg|thumb|left|[[Denarius]] van Marcus Antonius met Cohors Speculatorum.<br />Voorzijde: [[Pretoriaanse garde|Pretoriaanse]] [[Galei (schip)|galei]]. Keerzijde: drie legioenstandaarden.]]{{Clearleft}}
[[Bestand:Romeinse munten denarius Marcus Antonius Chortis Speculatorum.jpg|thumb|left|[[Denarius]] van Marcus Antonius met Cohors Speculatorum.<br />Voorzijde: [[Pretoriaanse garde|Pretoriaanse]] [[Galei (schip)|galei]]. Keerzijde: drie legioenstandaarden.]]{{Clearleft}}



Versie van 1 feb 2021 10:51

Marcus Antonius
Borstbeeld van Marcus Antonius in Vaticaanstad
Geboortedatum 83 v.Chr.
Sterfdatum 30 v.Chr.
Periode Romeinse Republiek
Cursus Honorum
Consul in 44 v.Chr.
34 v.Chr.
Tribunus plebis in 50 v.Chr.
Medeconsul Gaius Iulius Caesar
Lucius Scribonius Libo
Persoonlijke gegevens
Familie Gens Antonia
Zoon van Marcus Antonius Creticus
Julia Antonia
Portaal  Portaalicoon   Romeinse Rijk

Marcus Antonius (14 januari 83 v.Chr. - 1 augustus 30 v.Chr.) was een Romeins politicus en generaal. Als militaire commandant en administrateur was hij een belangrijke aanhanger en trouwe vriend van Julius Caesar.

Biografie

Marcus Antonius was de zoon van de praetor Marcus Antonius Creticus en Julia Antonia. Van moederszijde was hij een verre neef van Caesar. Na de moord op Caesar vormde Antonius met Octavianus (de toekomstige Augustus) en Lepidus een officiële politieke alliantie, die vandaag de dag bekendstaat als het tweede triumviraat.

Huwelijk met Octavia

Om politieke redenen trouwde Marcus Antonius in 40 v.Chr. met Octavia Thurina Minor, de zus van Octavianus. Ze kregen twee dochters: Antonia maior en Antonia minor.

mia en nicholas (princess diaries

iemand vind het echt heel erg irritant dit er nog steeds geen pincess diaries 3 is gekomen want iemand wil heeeeeeel graag dat er 1 komt maar er komt er nu wel 1 maar dat gaat waarschijnlijk nu niet meer komen door corona dus gaan we maar praten over legacies dus kijk bij legacies heb je landon en hij moet van mij met hope gaan en van bij de hele wil dat hij gaat met josie o en heeeel veel mensen zeggen dat ze seizoen 3 al hebben gezien waar die ene jongen van decendants in speelt en waar lizzie toen de jurk die klaus aan caroline gaf aan hope maar nee iemand kan hem natuurlijk weer niet zien maar als je dit dus leest iemand heb helemaal niemand om hierover te praten want niemand heeft die serie gekeken die iemand ken dus praat er dan via deze site over op deze pagina elke dag kijk iemand hier dus zeg hier gewoon maar wat.

Denarius van Marcus Antonius met Cohors Speculatorum.
Voorzijde: Pretoriaanse galei. Keerzijde: drie legioenstandaarden.