Honger: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
1.168 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
Versie 58760195 van 2A02:1811:3C97:9A00:7CEB:AC42:6F2B:FE89 (overleg) ongedaan gemaakt.
(ik heb er informatie aan toegevoegd)
(Versie 58760195 van 2A02:1811:3C97:9A00:7CEB:AC42:6F2B:FE89 (overleg) ongedaan gemaakt.)
Label: Ongedaan maken
{{zie artikel|Voor andere betekenissen, zie [[Hunger (boek)]] en [[Honger (roman)]].}}
[[Bestand:Carl von Bergen Mädchen mit Teller.jpg|Schilderij ''Mädchen mit Teller'' van [[Carl von Bergen]]|thumb|right]]
<s>'''Honger''' is het biologische signaal van het lichaam dat er behoefte aan eten is. Het wordt veroorzaakt door de daling van Ookhet [[glycogeen]]-gehalte in de [[lever]] tot onder een bepaald niveau. Een overdrachtelijkmens kan hongerin principe tot grotevijftig nooddagen leidenzonder [[voedsel]], maar geen drie dagen zonder drinken (zie ook: [[Drinken#Dorst|dorst]]). GeestelijkeOok hongerte isveel deeten ervaringna een periode van gebrekhonger aankan cultureleleiden entot spirituelede impulsendood.</s>
 
Honger wordt vaak onderscheiden van ''trek'' of ''appetijt'': bij honger is er een acute noodzaak om voedsel tot zich te nemen, omdat anders ernstige lichamelijke schade kan ontstaan. Daarentegen kan men echter trek hebben zonder dat de [[primaire levensbehoefte]] aan voedsel in het gedrang is. Sommige mensen vinden, met name wanneer ze zelf in het verleden te maken hebben gehad met [[hongersnood]], de dagelijkse uitdrukking 'Ik heb honger' daarom ongepast is omdat trek niet te vergelijken is met daadwerkelijke honger.
 
In tegenstelling tot honger, die onvrijwillig is, kan men ervoor kiezen om te [[vasten]], dit is zich gedurende een periode te onthouden van voedsel, meestal vanuit een [[religie]] of andere [[overtuiging]]. Een [[hongerstaking]] is een vasten om geweldloos pressie uit te oefenen, doorgaans voor een politiek doel. Ook kan men vergeten te eten, bij onbewuste verdringing.
 
Ook overdrachtelijk kan honger tot grote nood leiden. Geestelijke honger is de ervaring van gebrek aan culturele en spirituele impulsen.
 
==Zie ook==
15.080

bewerkingen

Navigatiemenu