Menelik II: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
extra info
Labels: Ongedaan gemaakt Visuele tekstverwerker
Encycloon (overleg | bijdragen)
Versie 60092930 van The true of nile is ethiopia (overleg) ongedaan gemaakt. Deels niet relevant, en waarom wordt een passage gewist?
Label: Ongedaan maken
Regel 13: Regel 13:
'''Menelik II''' ([[Ge'ez]]: ምኒልክ) (Ankober, [[17 augustus]] [[1844]] — [[Addis Abeba]], [[12 december]] [[1913]]) was [[Keizerrijk Ethiopië|keizer van Ethiopië]] van [[1889]] tot [[1913]].
'''Menelik II''' ([[Ge'ez]]: ምኒልክ) (Ankober, [[17 augustus]] [[1844]] — [[Addis Abeba]], [[12 december]] [[1913]]) was [[Keizerrijk Ethiopië|keizer van Ethiopië]] van [[1889]] tot [[1913]].


Menelik II werd geboren als Sahle Maryam. Hij was de zoon van [[negus]] [[Haile Melekot]] van [[Seba]].
Menelik II werd geboren als Sahle Maryam. Hij was de zoon van [[negus]] [[Haile Melekot]] van [[Seba]]. Jaren 1880 werden gemarkeerd door de wedloop om Afrika en de modernisering van Ethiopië. Conflicten met Italië resulteerden in de Slag bij Adwa in 1896, waarbij de Ethiopiërs de westerse wereld verrasten door de koloniale macht te verslaan en hun onafhankelijkheid te vrijwaren, dit onder de heerschappij van Menelik II. Deze slag was de eerste oorlog waarbij een Europese legermacht verloor van een Afrikaans leger. Italië en Ethiopië tekenden een voorlopig vredesverdrag op 26 oktober 1896.
Hij intrigeerde tegen de Ethiopische keizer Johannes, en sloot op 20 oktober 1887 een geheim verdrag met de Italianen in [[Italiaans-Somaliland|Somaliland]]. Toen Johannes in maart 1889 sneuvelde tegen het [[Vredesbrigades|Mahdi-leger]], kozen de Ethiopische vorsten Menelik tot hun nieuwe keizer.


Menelik II wordt door velen beschouwd als de grondlegger van het land, maar zijn legers pleegden wat sommige historici classificeren als genocides bij het veroveren van het land dat hij uiteindelijk [[Keizerrijk Ethiopië|Abessinië]] noemde, dat modern Ethiopië werd.<ref>{{en}}{{Citeer web |url= https://www.msn.com/en-us/news/world/a-place-of-ghosts-ethiopia-opens-controversial-palace-to-a-divided-public/ar-AAIDPdR|titel= ‘A place of ghosts:’ Ethiopia opens controversial palace to a divided public|auteur= |uitgever=[[MSN (Microsoft)|msn.com]] |datum= 10 november 2019|bezochtdatum=24 januari 2020 }}</ref> De wreedheden werden begaan tegen inheemse bevolkingsgroepen zoals de [[Oromo]], het [[Dizi (volk)|Dizi-volk]] en het [[Koninkrijk Kaffa]].
In 1913 overleed keizer Menelik II. Zijn opvolger werd in 1916 afgezet, waarna prinses Zauditu de troon besteeg. De werkelijke macht kwam echter in handen te liggen van de edelman Haile Selassie, oftewel ''Ras'' Tafari, een neef van de keizerin en zoon van de hoge edelman ''Ras'' Makonnen. ''Ras'' in de Ethiopische militaire orde is soortgelijk aan die van generaal in de Westerse traditie. ''Ras'' Tafari werd regent. Keizerin Zauditu legde zich vooral toe op het herstel van kerken en monumenten en was zeer devoot maar ook vrij conservatief. Hoewel conservatief, wilde zij zich bevrijden van het regentschap en zelf regeren. Pas in 1928 wist keizerin Zauditu de macht naar zich toe te trekken. ''Ras'' Tafari ging hier niet mee akkoord, maar de keizerin benoemde hem tot ''negus'' (koning).


== Onderscheidingen ==
== Onderscheidingen ==

Versie van 11 okt 2021 12:33

Menelik II
1844 - 1913
Menelik II
Keizer van Ethiopië
Periode 1889-1913
Voorganger Yohannes IV
Opvolger Etege T'aytu Bet'ul (regentes)
Vader Haile Melekot
Moeder Woizero Ijigayehu

Menelik II (Ge'ez: ምኒልክ) (Ankober, 17 augustus 1844Addis Abeba, 12 december 1913) was keizer van Ethiopië van 1889 tot 1913.

Menelik II werd geboren als Sahle Maryam. Hij was de zoon van negus Haile Melekot van Seba. Hij intrigeerde tegen de Ethiopische keizer Johannes, en sloot op 20 oktober 1887 een geheim verdrag met de Italianen in Somaliland. Toen Johannes in maart 1889 sneuvelde tegen het Mahdi-leger, kozen de Ethiopische vorsten Menelik tot hun nieuwe keizer.

Menelik II wordt door velen beschouwd als de grondlegger van het land, maar zijn legers pleegden wat sommige historici classificeren als genocides bij het veroveren van het land dat hij uiteindelijk Abessinië noemde, dat modern Ethiopië werd.[1] De wreedheden werden begaan tegen inheemse bevolkingsgroepen zoals de Oromo, het Dizi-volk en het Koninkrijk Kaffa.

Onderscheidingen

Zie de categorie Menelik II of Ethiopia van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.