Fret (muziek): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Ciell (overleg | bijdragen)
Terug naar de versie van Thijsbot!, aub editwar stoppen en eerst onderling de degens kruisen
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
[[Image:Frets,_guitar_neck,_C-major_chord.jpg|thumb|eerste 4 fretten van een gitaar (C-akkoord)]]
[[Image:Frets,_guitar_neck,_C-major_chord.jpg|thumb|eerste 4 fretten van een gitaar (C-akkoord)]]
'''Fretten''' zijn een mechanisme om [[snaar (muziek)|snaren]] tijdens het bespelen van een [[snaarinstrument]] zodanig in te korten dat de snaar vrij kan trillen tussen twee vaste precies gedefinieerde punten. Fretten liggen meestal in de hals van een snaarinstrument vast ([[gitaar]]) maar kunnen ook in de vorm van plastic of leren "touwtjes" worden uitgevoerd, waardoor ze verplaatsbaar zijn ([[Bağlama|saz]]). De vingers worden vlak voor de fret neergezet.
'''Fretten''' zijn een mechanisme om [[snaar (muziek)|snaren]] tijdens het bespelen van een [[snaarinstrument]] zodanig in te korten dat de snaar vrij kan trillen tussen twee vaste precies gedefinieerde punten. De vingers worden vlak voor de fret neergezet. Fretten liggen meestal in de hals van een snaarinstrument vast ([[gitaar]]) maar kunnen ook in de vorm van plastic of leren "touwtjes" worden uitgevoerd, waardoor ze verplaatsbaar zijn ([[Bağlama|saz]]). Dit principe is al erg oud. De [[vedel]] en de [[viola da gamba]] -snaarinstrumenten uit de Renaissance- kennen dit ook maar daar wordt de verplaatsbare fret in de regel ''bunde'' genoemd. Het is een belangrijk verschil tussen viola da gamba en cello en bas. De laatsten zijn net als de viool fretloos.

Uitvinder van de fretloze bas is [[Jaco Pastorius]]. De contrabas was al eerder fretloos gebouwd. De fretloze elektrische bas kwam veel later, met Jaco Pastorius als een belangrijk musicus.
Elektrische gitaren hebben in de regel. Een fretloze elektrische bas werd pas later ingevoerd, met Jaco Pastorius als een belangrijk musicus.


[[Categorie:Snaarinstrument| ]]
[[Categorie:Snaarinstrument| ]]

Versie van 2 jan 2007 18:21

eerste 4 fretten van een gitaar (C-akkoord)

Fretten zijn een mechanisme om snaren tijdens het bespelen van een snaarinstrument zodanig in te korten dat de snaar vrij kan trillen tussen twee vaste precies gedefinieerde punten. De vingers worden vlak voor de fret neergezet. Fretten liggen meestal in de hals van een snaarinstrument vast (gitaar) maar kunnen ook in de vorm van plastic of leren "touwtjes" worden uitgevoerd, waardoor ze verplaatsbaar zijn (saz). Dit principe is al erg oud. De vedel en de viola da gamba -snaarinstrumenten uit de Renaissance- kennen dit ook maar daar wordt de verplaatsbare fret in de regel bunde genoemd. Het is een belangrijk verschil tussen viola da gamba en cello en bas. De laatsten zijn net als de viool fretloos.

Elektrische gitaren hebben in de regel. Een fretloze elektrische bas werd pas later ingevoerd, met Jaco Pastorius als een belangrijk musicus.