Pino (Sesamstraat)

Beluister (info)
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Remcosb (overleg | bijdragen) op 26 jul 2008 om 13:20.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Pino is een fictief wezen in Sesamstraat.

Hij is een grote blauwe vogel en de grote vriend van Tommie, Purk en Ieniemienie. Pino is soms een beetje verlegen, maar in zijn kindse naïviteit haalt Pino ook wel eens wat stoms uit. Meneer Aart, die vaak wat op hem te mopperen heeft, noemt hem altijd Piño (Pienjo). Ook Buurman Baasje geeft hem grappig bedoelde bijnamen, zoals Blauwe Reiger of Koekoek, maar Pino reageert daar nooit op.

Kleur

Pino is gebaseerd op Big Bird (en) uit de Amerikaanse reeks, maar Big Bird is geel en Pino blauw. Dit kleurverschil was een eis van de originele Amerikaanse Sesamstraat bij het overnemen van de figuur. De grote vogel komt in diverse landen voor en heeft overal zijn eigen kleur.

In de vertaalde boekjes, die niet opnieuw worden ingekleurd, heet deze gele vogel soms Neef Jan. Ook op bijvoorbeeld een video met Bert en Ernie kan hij plots voorkomen, en heet dan Neef Jan of Grote Vogel. Overigens zijn er ook veel Sesamstraat-boeken verschenen waarin de Big Bird gewoon Pino heet.

Rond de eeuwwisseling heeft Pino tevens lichtgekleurde veren in zijn gezicht gekregen op voorspraak van de poppenspeler Renée Menschaar.

Pino spelen

Het spelen van Pino is voor de actrice fysiek een zware taak. De acteur/actrice moet om het hoofd en de snavel te kunnen bewegen continu de rechter arm boven het hoofd houden, terwijl de andere arm in een vleugel zit (de andere vleugel hangt er eigenlijk los bij). Om te kunnen zien is er ook nog een monitor in het pak, wat het toch al grote pak extra zwaar maakt. Tevens is het erg warm in het pak. Als de mogelijkheid het toelaat zet zij het hoofd even af.

Acteurs

Externe link