Leo-Stichting

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door GrouchoBot (overleg | bijdragen) op 31 jul 2009 om 12:37. (robot Erbij: nds-nl:Leo-Stichting)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Leo-Stichting
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Leo-Stichting (Gelderland)
Leo-Stichting
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Berkelland
Coördinaten 52° 6′ NB, 6° 30′ OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland

De Leo-Stichting (ook wel genaamd Klein-Borculo) is een klein dorp twee kilometer ten zuiden van Borculo. Het ligt in de Gelderse Achterhoek, nabij de buurtschap Dijkhoek.

Geschiedenis

Het dorp is in de 18e eeuw gebouwd door de Rooms-katholieke kerk. Het was het landgoed De Drietelaar uit de erven van Wessel van Eyll, een Rooms-Katholiek kerkmeester uit Zutphen. In 1898 werd het dorp door de Rooms-Katholieke kerk ingewijd als opvangplaats en opvoedingsgesticht voor jongens die niet langer thuis konden wonen. Het heette toen nog Leo-Gesticht. Tot in de jaren '70 is dit internaat gebleven. Bij dit internaat was ook een school, huizen voor de gasten, huizen voor de fraters, een kapel en een fratertuin. Daarna kreeg het een bestemming als justitiële inrichting, nog steeds voor jongeren die om uiteenlopende redenen niet thuis kunnen wonen.

Huidige bestemming

Op dit moment is Leo-Stichting een internaat onder de vlag van 's Heeren Loo, waar jongeren, zowel jongens als meisjes, worden opgevangen. Hoewel er verschillende organisaties door de jaren heen Leo-Stichting hebben bestuurd, is het nu ruim 100 jaar een internaat waar jongeren worden opgevangen.