Overnachtingshaven Haaften

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Bertux (overleg | bijdragen) op 12 nov 2009 om 00:42. (concept Overnachtingshaven Haaften)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Overnachtingshaven Haaften is een overnachtingshaven annex overnachtingsplaats voor vrachtwagens, bij kilometer 936,0 op de rechteroever (de noordelijke oever) van de Waal, in de gemeente Neerijnen. Deze haven, ten oosten van het Haaftense industriegebied Kerkewaard, ligt feitelijk bij Tuil en omvat anno 2009 35 ligplaatsen.[1] De haven is aangelegd in een zandgat dat in de jaren '60 uitgebaggerd is, en werd in 1986 in gebruik genomen.[2] De haven had (in elk geval tot 2003) een capaciteit van 25, later van 30 schepen. Anno 2009 kunnen er 35 schepen aanmeren en dit aantal zal uitgebreid worden. Het beheer is in handen van Rijkswaterstaat, directie Oost-Nederland.

Invaart

De invaart geldt bij hoogwater als lastig en gevaarlijk omdat dan de havenhoofden onder water komen te liggen, waardoor de heersende dwarsstroom vrij spel krijgt. Bovendien versmalt de invaart zich trechtervormig, zodat de dwarsstroom honderd meter in de havenmond nog merkbaar is. De onzichtbare havenhoofden en de trechtervorm bemoeilijken tevens de oriëntatie. Een onderzoek van de Raad voor de Transportveiligheid (RvTV) uit 2003 stelt dat in elf jaar[3] 15 schepen op vrijwel identieke wijze op dezelfde plaats bij het westelijke havenhoofd aan de grond zijn gelopen. De grondingen vonden zonder uitzondering bij nacht of schemer plaats, en het betrof geladen schepen met een beperkt motorvermogen. Gewoonlijk waren de stuurlui niet bekend met deze haven. De raad vermoedt dat de dode hoek een rol speelt en veronderstelt dat de schipper, die na het passeren van de havenhoofden geen water meer voor zich ziet, allicht te vroeg westwaarts de haven in stuurt. Ook een ongelukkig gekozen plaats voor het baken op het westelijk hoofd kan een rol gespeeld hebben. Omdat het in alle gevallen schepen betrof met een droge lading die geen milieugevaar opleverde, bleven de gevolgen beperkt. Niettemin kapittelde de RvTV Rijkswaterstaat wegens een lakse houding jegens de veiligheid.

Steigers

Er zijn vier drijvende steigers en een faciliteitensteiger. Deze steigers hebben alle een loopverbinding met de wal. Vanaf de vier drijvende steigers loopt een verharde weg naar de dijk nabij het dorp Haaften. Deze weg is met het oog op hoog water ten opzichte van de uiterwaarden iets verhoogd aangelegd, maar overstroomt toch bij zeer hoog water. De faciliteitensteiger biedt ligplaats aan een schip met brandbare stoffen, een zogenaamd kegelschip.[4] Ook kan deze steiger bij calamiteiten gebruikt worden. Bij hoogwater is de steiger echter onbruikbaar.

Daarnaast beschikt de haven over een dienstensteiger. Die kan worden gebruikt voor het afzetten van personen en materiaal, zoals auto’s. Het afmeren van schepen langer dan 110m is echter niet optimaal. De autosteiger is qua ligging voor grote schepen lastig bereikbaar en de haven kan piekbelastingen niet aan.

Bezettingsgraad

Over een heel jaar heeft de haven een gemiddelde bezettingsgraad van 50%, afhankelijk van de waterstand. Bij een waterstand van minder dan +3,50 m NAP, als de schepen vanaf de wal te bereiken zijn, is de bezettingsgraad zo’n 68% (17 schepen). Bij een hogere waterstand daalt de bezettingsgraad naar 44% (elf schepen).

Uitbreiding

Binnenvaartcontainervervoerder Van Uden heeft al sinds 1996 plannen om de files rond Rotterdam te omzeilen door een overslagpunt voor de binnenvaart aan te leggen in Haaften. Via dit overslagpunt hoopt men rond de 350.000 containers te vervoeren in 2010, en mogelijk 1.000.000 containers in 2020. Volgens Van Uden zijn de plannen geheel in lijn met de doelstellingen van het Havenbedrijf Rotterdam (HbR). Anno 2009 is hier niets van gerealiseerd en twijfelt de plaatselijke politiek over haalbaarheid en wenselijkheid.[5] Wel voorziet het concept-ligplaatsenbesluit van Rijkswaterstaat (december 2007) in een uitbreiding van de haven van 35 naar 70 ligplaatsen, vanwege het tekort aan overnachtingsplaatsen tussen IJzendoorn en Lobith. Een voltooiingsdatum wordt niet aangegeven.[6][7]