Heukelum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jcb (overleg | bijdragen) op 16 jul 2010 om 01:03.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.


Heukelum
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Heukelum (Gelderland)
Heukelum
Situering
Provincie Gelderland
Gemeente Lingewaal
Coördinaten 51° 52′ NB, 5° 5′ OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Heukelum is een plaats met stadsrechten in de gemeente Lingewaal in de Nederlandse provincie Gelderland. Het is gelegen aan de zuidelijke oever van de rivier de Linge en telt 2.050 inwoners (2006), waarvan 600 in de oude kern.

Heukelum is bekend vanwege een uit begin 16e eeuw daterend kasteel Merckenburg. Het is nu een onderdeel van de gemeente Lingewaal dat het meest westelijke puntje van Gelderland vormt tussen de rivier de Linge en de rivier de Waal.

Heukelum wordt voor het eerst genoemd in een document uit 996, toen een zekere Fretzhold zijn rechten op de kerk te "Ukele", zoals Heukelum destijds werd genoemd, aan bisschop Ansfried van Utrecht schonk. Dankzij deze schenking is bekend dat Heukelum in dat jaar een kerk bezat. Hieruit wordt opgemaakt dat het dorp Heukelum (Ukele) reeds lang hiervoor bekend is geweest. Het jaar 1230 wordt genoemd als jaar waarin de ommuring van Heukelum een feit werd. In 2007 bestond Heukelum dus officieel 777 jaar. Dit jubileum werd groots gevierd, onder andere met een groot Middeleeuws Spektakel bij Kasteel Heukelum.

Vele rampen teisterden de stad waaronder overstromingen en in 1772 een stadsbrand waardoor 36 van de ongeveer 100 houten huizen verloren gingen.

Het kasteel Merckenburg staat op de plaats waar reeds in 1230 een sterk kasteel stond met dezelfde naam. Het huidige kasteel is gebouwd aan de middeleeuwse donjon die resteerde nadat de Fransen het kasteel opbliezen. Het kasteel is thans in gebruik als woonhuis en niet meer te bezichtigen.

Het huidige stadje doet door zijn hoge ligging en compacte bouwwijze nog denken aan vervlogen tijden. De oude stadsmuren liggen onder de met gras bedekte taluds rond de stad, omzoomd door een gracht.

In Heukelum zijn vele 17e en 18e eeuwse boerderijen en andere bouwwerken te vinden o.a. het voormalige stadhuis, Voorstraat 2, met een wapensteen en in de oostelijke gevel 8 sierankers. Een boerderij uit die periode is te vinden o.a. op de Groenewal in Heukelum. Het huidige kasteel Merckenburg stamt ook uit het begin van de 18e eeuw en ligt aan de Heidensweg.

Heukelum maakt met Asperen, Herwijnen, Spijk en Vuren deel uit van de gemeente Lingewaal en ligt in Gelderland. Heukelum is een karakteristiek stadje aan de Linge. In het centrum herinnert het beeldje van de oude veerman aan het vroegere voetveer.

Foto's

Zie ook

Sjabloon:Navigatie gemeente Lingewaal