Praatpaal

Beluister (info)
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Oudehampsink (overleg | bijdragen) op 6 aug 2010 om 22:35.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Nederlandse praatpaal (bron:RWS-DID-J.L.)
Verwijzing naar dichtstbijzijnde praatpaal
Duitse praatpaal

Een praatpaal is een installatie langs een snelweg of andere grote weg, waarmee men in geval van autopech of een noodsituatie contact kan krijgen met de hulpdiensten. De meeste Europese landen hebben een uitgebreid systeem van praatpalen, waarbij ongeveer om de twee kilometer een praatpaal staat, zodat men meestal niet verder dan een kilometer hoeft te lopen. Welke dienst de oproepen behandelt, verschilt per land. Zo is dat in Nederland de ANWB, in België de federale politie en zijn er ook landen waar men de beheerder van de weg te spreken krijgt.

België

In België handelt een Provinciale Verkeerseenheid van de federale politie de oproepen af.[1]

Duitsland

In Duitsland bevinden zich praatpalen langs autosnelwegen, maar ook langs afgelegen Bundesstraßen en regionale wegen. De oproepen worden afgehandeld door de meldkamer van de gezamenlijke Duitse autoverzekeraars. Praatpalen in steden en parken zijn niet primair voor automobilisten bedoeld, deze hebben doorgaans direct contact met politie of brandweer.

Nederland

De praatpalen vallen onder de verantwoordelijkheid van Rijkswaterstaat, maar worden namens RWS geplaatst en beheerd door de ANWB. De oproepen worden in eerste instantie afgehandeld door de meldkamer van de ANWB. Sinds ongeveer 1970 beschikt Nederland over een landelijk dekkend netwerk van praatpalen langs de autosnelwegen. Verwijzingsdriehoekjes op hectometerpaaltjes of geleiderail geven de richting van de dichtstbijzijnde praatpaal. Men verkrijgt contact met de meldkamer door een druk op de knop. De centralist kan zien van welke praatpaal de oproep afkomstig is, zodat er snel kan worden gereageerd.

Mobiele telefoon

Sinds de opkomst van de mobiele telefoon wordt er steeds minder van praatpalen gebruikgemaakt. Voordeel van de mobiele telefoon is dat de weggebruiker niet naar de praatpaal hoeft te lopen en problemen sneller kunnen worden gemeld, nadeel is dat de centralist niet direct kan zien waar de oproeper zich bevindt, wat tot vergissingen kan leiden.

Noten

Externe link

Zie de categorie Emergency telephones van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.