Warken (Zutphen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jcb (overleg | bijdragen) op 25 aug 2010 om 14:34.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.


Warken
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Warken (Gelderland)
Warken
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Zutphen Zutphen
Coördinaten 52° 6′ NB, 6° 14′ OL
Algemeen
Inwoners ca. 200
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Warken (Nedersaksisch: Warkn) is een oude buurtschap ten oosten van Zutphen en hoort bij het dorp Warnsveld. Er wonen ca. 200 mensen in de buurtschap, die geen echte kern heeft. Agrarisch en alleen woonbestemming is ongeveer gelijk verdeeld.

Historie in Warken

In Warken staat de Warkense Molen, die gebouwd is in 1878. Verder staan er in Warken veel historische boerderijen, die eind 18de eeuw gebouwd zijn.

Boerderij 'Het Alerdinck' bestond volgens schriftelijke bronnen al in 1369. Ze was toen eigendom van Johan van Ripen. Dit betekent dat in die tijd Warken al bewoners kende. De boerderij brandde in 1959 af waarna ze van de grond af aan opnieuw is opgebouwd. [1]

Huidige Situatie

Tegenwoordig valt Warken onder de noemer 'gehucht' of 'buurtschap'. Officieel hoort het bij het dorp Warnsveld, dat onder de gemeente Zutphen valt. Het kent een jaarlijkse zogenaamde midzomernacht waarin de bewoners feest vieren.

Warken kent een horecagelegenheid die aan een belangrijk knooppunt van wegen ligt, te weten de richtingen Zutphen, Warnsveld, Vorden en Lochem.

<span title="Voor deze uitspraak is een bronvermelding gewenst. Motivering:

  1. [1] Foto van de boerderij vòòr 1959

">[bron?]