Maarssenbroek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door 82.93.199.212 (overleg) op 25 aug 2010 om 15:16.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Maarssenbroek
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Maarssenbroek (Utrecht)
Maarssenbroek
Situering
Provincie Vlag Utrecht (provincie) Utrecht
Gemeente Vlag Stichtse Vecht Stichtse Vecht
Coördinaten 52° 8′ NB, 5° 2′ OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Maarssenbroek is een wijk in de gemeente Maarssen in de Nederlandse provincie Utrecht. Het beslaat het gebied ten westen van het Amsterdam-Rijnkanaal, dat vanaf de jaren '70 bebouwd werd. In tegenstelling tot het oude gedeelte van het dorp heeft Maarssenbroek een zeer stedelijke uitstraling. Maarssenbroek ligt tussen de A2 in het westen en de spoorlijn Utrecht-Amsterdam en het Amsterdam-Rijnkanaal in het oosten, en loopt in het zuiden over in het grotendeels tot Utrecht behorende industrieterrein Lage Weide.

Geschiedenis

De naam -broek duidt op het moerassig karakter van het gebied. In 1514 telde de gemeente nog maar 9 huizen, maar tijdens de Franse overheersing woonden er al 19 gezinnen. Maarssenbroek werd door de Fransen aan Maarssen toegevoegd, dit werd na de overheersing weer terug gedraaid. In 1857 werd Maarssenbroek definitief bij Maarssen gevoegd. Voordat er werd begonnen met de nieuwbouw in Maarssenbroek was het een landelijk gebied met een tiental boerderijen waarvan de meeste langs de Maarsebroeksedijk lagen. Verder was er nog de Nieuwe Stationsweg met een aantal "twee onder één kap woningen".

In het begin van de jaren zestig zijn er nog plannen gemaakt om een deel van de Maarssenbroekse polder om te toveren tot een groot industrieel complex. Daarvoor zijn in de omgeving van het huidige station een aantal grondboringen gedaan. Maar dit is niet door gegaan. Midden jaren zestig werden Nieuwegein en Houten door de overheid aangewezen als toekomstige groeikernen. In dezelfde periode kwamen er geruchten dat ook Maarssenbroek als groeikern zou worden aangewezen. Dit gerucht werd nog versterkt toen grondspeculanten op grote schaal grond van boeren begonnen op de kopen. De eerste boer die zijn grond verkocht aan een speculant deed dit voor 50 cent per vierkante meter. De laatste boer ontving 10 gulden voor een vierkante meter. Het gemeentebestuur van Maarssen werd behoorlijk nerveus bij de gedachte dat ze straks misschien achter het net zouden vissen. Het ging mee in de race om zoveel mogelijk grond te verwerven. Met de rug tegen de muur heeft het gemeentebestuur geprobeerd om in Den Haag ook de status van groeikern te krijgen. Dit in verband met te verkrijgen overheids subsidies. Deze status werd echter niet toegekend. Gedwongen door torenhoge rentelasten heeft het toenmalige gemeentebestuur besloten met de nieuwbouw in Maarssenbroek te beginnen. Door beperkt financieel budget werden belangrijke openbare voorzieningen ver naar achteren geschoven.

In 1972 werd begonnen aan een grootschalig nieuwbouwproject, als eerste wijk werd Bloemstede gebouwd. Door een aantal mensen in Maarssen werd dit gezien als een architectonische misser van formaat. Maarssenbroek is uitgegroeid tot een wijk waar ruim 20.000 mensen wonen, dat is ongeveer de helft van de totale bevolking van de gemeente Maarssen.

Deelwijken

NS station Maarssen in Maarssenbroek

Maarssenbroek bestaat uit 14 wijken, elk met hun eigen kenmerken en bouwstijlen. Het centrum van Maarssenbroek, tevens het centrum van heel Maarssen maar ook interlokaal knooppunt is de wijk Bisonspoor. Bisonspoor is een grote wijk waarin kantoren en woningen gevestigd zijn in torengebouwen, bovenop het overdekte winkelcentrum Bisonspoor. Verder is aan de rand van Bisonspoor ook het station, gevestigd in een groot multifunctioneel gebouw. Vanaf dit station vertrekt elk kwartier een Sprinter richting Utrecht Centraal en een Sprinter richting Breukelen. De wijken van Maarssenbroek liggen in alfabetische volgorde langs de vier zijwegen van de Verbindingsweg, de enige uitzondering hierop is de nieuwe wijk Waterstede (deze afwijking is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat het volledige alfabet nu al is gebruikt).

Namen van deelwijken

  • Antilopespoor
  • Bisonspoor
  • Bloemstede
  • Boomstede
  • Duivenkamp
  • Fazantenkamp
  • Kamelenspoor
  • Pauwenkamp
  • Reigerskamp
  • Spechtenkamp
  • Valkenkamp
  • Zebraspoor
  • Zwanenkamp
  • Waterstede

Sjabloon:Navigatie gemeente Maarssen