Haastrecht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door VR-Land (overleg | bijdragen) op 31 aug 2010 om 20:34.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Haastrecht
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Haastrecht (Zuid-Holland)
Haastrecht
Situering
Provincie Zuid-Holland
Gemeente Vlist
Coördinaten 52° 0′ NB, 4° 46′ OL
Algemeen
Inwoners ca. 4500
Detailkaart
Kaart van Haastrecht
Locatie in de gemeente
Portaal  Portaalicoon   Nederland
de hervormde kerk van Haastrecht

Haastrecht is een plaats met stadsrechten in de Nederlandse provincie Zuid-Holland en maakt deel uit van de gemeente Vlist. Het is bestuurlijk samengevoegd met de twee andere kernen Stolwijk en Vlist in 1985. Het aantal inwoners is ongeveer 4500.

Haastrecht maakt deel uit van de Krimpenerwaard. Andere dorpen en steden in de Krimpenerwaard zijn Schoonhoven, Bergambacht, Ammerstol, Berkenwoude, Lekkerkerk, Krimpen aan de Lek, Krimpen aan den IJssel, Gouderak en Ouderkerk aan den IJssel.

De N228 loopt langs de plaats.

Geschiedenis

De historische naam van Haastrecht is Havekesdrecht. In 1108 werd hier voor het eerst melding van gemaakt. Haastrecht ontstond rond 1100 op de plaats waar het veenriviertje de Vlist uitmondt in de Hollandsche IJssel.

Bij deze nederzetting werd later een kasteel gebouwd, waarvan de fundamenten teruggevonden zijn.

Op grond van de ligging heeft Haastrecht in 1396 stadsrechten gekregen. Een belangrijke scheepvaartsroute was via de Vlist naar de Hollandse IJssel. In Haastrecht bevond zich de sluis die beide rivieren met elkaar verbond. Deze sluis is later door Dordrecht vernietigd, vanwege concurrentie bij de innamen door tol van de scheepvaart.

Een volksetymologie over het ontstaan van de naam Haastrecht gaat ervanuit dat het komt uit een samenvoeging van "haastig recht". In Haastrecht mocht rechtgesproken worden en ze had een galg om de misdadigers te veroordelen. Het industriegebied in Haastrecht, waar de galg heeft gestaan, heet dan ook Galgoord.

Van 1883 tot 1907 liep de tramlijn Gouda - Oudewater langs het dorp. Het voormalige tramstation is nu een café.

Gezichtsbepalende gebouwen

Gezichtsbepalende gebouwen in Haastrecht zijn het stadhuis uit 1618, de ophaalbrug over de IJssel uit 1883 en de Hervormde kerk, waarvan de eerste delen in de 13e eeuw zijn ontstaan. Haastrecht is een lange tijd door de familie Bisdom van Vliet bestuurd. Het oude huis van de familie is tegenwoordig een museum. De laatste van de familie was Paulina Bisdom van Vliet, die het gemeenschapshuis Concordia heeft gesticht. Men gaat ervanuit dat de ligging van dit gemeenschapshuis zo door haar bepaald is dat ze vanuit haar huis de Rooms-Katholieke kerk in Haastrecht niet meer kon zien. Aan de Hollandse IJssel richting Gouda bevond zich het klooster te Stein waarin Desiderius Erasmus enige jaren woonde. Nu staat hier een boerderij. Aan de IJssel in de richting van Oudewater staat sinds 1922 het Klooster van Sint Gabriël van de paters Passionisten.

Het later voor de afwatering van de Lopikerwaard en de Krimpenerwaard op de IJssel noodzakelijke (stoom)gemaalcomplex is na uit gebruik te zijn genomen in 1992 een Rijksmonument geworden. Het is nu ingericht als het Poldermuseum De Hooge Boezem en dagelijks te bezoeken. In het pomphuis zijn originele machines en installaties aanwezig. Tevens is er een diapresentatie en een permanente tentoonstelling over de ontstaansgeschiedenis van het Waterschap te bekijken.

De Hervormde kerk van Haastrecht

De Hervormde kerk van Haastrecht is diverse malen verwoest geweest en telkens weer herbouwd. Volgens de informatie op de kerk zelf dateert de onderbouw van de toren uit de 13e eeuw en de tussenbouw uit de 14e eeuw. De bovenbouw dateert uit een veel latere periode (1896). Ook na de brand van 1964 is de kerk weer opnieuw herbouwd.

Rijksmonumenten

Geboren in Haastrecht

Externe links

Sjabloon:Navigatie gemeente Vlist