Essen (Groningen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jcb (overleg | bijdragen) op 18 nov 2010 om 18:34.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.


Essen
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Essen (Groningen)
Essen
Situering
Provincie Vlag Groningen (provincie) Groningen
Gemeente Vlag Haren Haren
Coördinaten 53° 11′ NB, 6° 36′ OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Essen

Essen is een klein gehucht in de gemeente Haren in de provincie Groningen, gelegen direct aan de rand van de stad Groningen. Het ligt in de groene buffer tussen de stad en het dorp Haren.

In 1215 werd hier een vrouwenklooster gesticht dat behoorde tot de orde van de Cisterciënzers. Dit klooster Yesse (later ook wel klooster Essen genoemd) heeft bestaan tot 1594. Bij de reformatie kwam het in handen van de provincie Groningen die het klooster sloot. Het klooster genoot enige bekendheid omdat het over een wonderdadig Mariabeeld zou hebben beschikt. Van het klooster is tegenwoordig geen spoor terug te vinden.

Het huidige Essen bestaat uit ongeveer 20 boerderijen die aan een rondlopende straat liggen. Lopend door die straat is het moeilijk voorstelbaar dat de Grote Markt van Groningen op nog geen 5 km afstand ligt.

Het voortbestaan van het gehucht wordt al jaren bedreigd door plannen om ten zuiden van Groningen een nieuwe rondweg aan te leggen, de zogenaamde Zuidtangent. De gemeente Haren heeft zich daar steeds tegen verzet. De weg komt niet meer voor in het Provinciaal Omgevingsplan (POP) van de Provincie Groningen.

Sjabloon:Navigatie gemeente Haren