Kornhorn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Fontes (overleg | bijdragen) op 7 dec 2010 om 15:36. (→‎Industrie en nijverheid: NE reclame e.d. totaal irrelevante stukjes over familiebedrijven (gelukkig voor de betrokkene..))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Kornhorn
Dorp in Nederland Vlag van Nederland
Kornhorn (Groningen)
Kornhorn
Situering
Provincie Vlag Groningen (provincie) Groningen
Gemeente Vlag Grootegast Grootegast
Coördinaten 53° 11′ NB, 6° 15′ OL
Algemeen
Oppervlakte 0,49 km²
Inwoners
(2008)
550
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Kornhorn is een dorp in de gemeente Grootegast, gelegen in de provincie Groningen in Nederland. In Kornhorn wonen 550 inwoners (2008).

Geschiedenis

Het dorp Kornhorn werd vroeger altijd bij de plaats Doezum gerekend. In die tijd werd het Curringehorne genoemd.

Pas in 1930, 1 januari, werd het dorp als zelfstandig beschouwd en hoefde het niet langer als het gehucht onder de jurisprudentie van Doezum door het leven.

Voorzieningen

Kornhorn staat vooral bekend om zijn mooie natuurlandschappen. De zogenoemde 'Hooikiep' trekt in de vakanties veel bekijks. Van het natuurgebied daaromheen wordt veel gebruikgemaakt. De school, 'Maranatha', neemt het gebied zelfs in gebruik als leslokaal. Daar worden lessen biologie afgenomen. Dit alles heeft tot gevolg gehad, dat de school tot één van de 'groenste scholen' van Nederland gerekend wordt.

Cultuur

De inwoners van Kornhorn spreken vele talen: De streektaal 'Westerkwartiers', het Fries, het Nederlands waarbij vaak de laatste letters van werkwoorden worden ingeslikt, of gewoon het Standaardnederlands. In de weekenden kan men terecht in dorpshuis het 'Hornhuus'.

Tijdens de jaarlijkse feestweek is er in Kornhorn de welbekende Solexrace, deze wordt traditioneel gehouden op de zaterdag. Verder is er in die week het 'politie wielergala', waar politiekorpsen uit verschillende landen het op de racefiets tegen elkaar opnemen om de 'Kor Dijkstra-bokaal'. Ook de daaropvolgende gala-avond wordt elk jaar goed bezocht. De doorsnee Kornhorner is nuchter, recht-voor-z'n-raap en meelevend. Het dorp herbergt drie kerken.

Bekende (oud-)inwoners Kornhorn


Sjabloon:Navigatie gemeente Grootegast