Numero Dertien

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jcb (overleg | bijdragen) op 2 jul 2011 om 18:08.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Numero Dertien
Gehucht in Nederland Vlag van Nederland
Numero Dertien (Groningen)
Numero Dertien
Situering
Provincie Vlag Groningen (provincie) Groningen
Gemeente Vlag Veendam Veendam
Coördinaten 53° 4′ NB, 6° 55′ OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Numero Dertien (Gronings: Nummer Dattien) is een gehucht in de Nederlandse gemeente Veendam in de provincie Groningen. De naam verwijst naar de dertiende zijwijk van de Ommelanderwijk.

De winning van turf in Groningen gebeurde voornamelijk door het veengebied te ontsluiten door het graven van kanalen en wijken. Via de wijken trok men steeds verder het veen in. De meest simpele naamgeving voor de wijken was om deze te nummeren. Zo werden de zijwijken van de Ommelanderwijk vanaf Veendam genummerd vanaf een. Daarbij werden de zuidelijke zijwijken voorzien van een oneven nummer terwijl de noordelijke zijwijken een even nummer kregen.

Langs de wijken en de zijwijken ontstond vaak ook enige bewoning. In Ommelanderwijk ontstond die met name langs de eerste zijwijk Numero een en langs de dertiende zijwijk. Bij Numero Dertien leidde die ontwikkeling tot het begin van dorpsvorming. Het dorp had in het begin van de twintigste eeuw bijvoorbeeld een eigen schooltje met tot wel 30 leerlingen, voornamelijk kinderen afkomstig van de omliggende boerderijen, maar tegenwoordig is het schooltje in particulier bezit.

Er is ook nog een wit plaatsnaambord dat Numero Dertien aangeeft, maar het gehucht is uiteindelijk nooit tot dorp doorgegroeid.

Ondanks dat het gehucht op dit moment slechts 15 huizen omvat, heeft het bestaan van Numero Dertien over de afgelopen jaren wel flink onder vuur gelegen. Zo waren er rond 2001 plannen van de overheid om een groot militair oefenterrein aan te leggen waarbij Numero Dertien volledig van de kaart zou worden geveegd. En even later kwam de zogenoemde "roze invasie", waarbij een grote groep varkenshouders uit Brabant zich probeerde te vestigen in de veenkoloniën, met maar liefst 9 geplande varkenshouderijen op alleen al Numero Dertien. Maar door fel protest van de bewoners en het daaropvolgende ingrijpen van de gemeente is dit aantal beperkt gebleven tot slechts 1 varkenshouderij op Numero Dertien.