Naar inhoud springen

Overval op het huis van bewaring te Arnhem (11 juni 1944)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Haaftjlv (overleg | bijdragen) op 17 jul 2011 om 13:31. (Nieuwe pagina aangemaakt met 'De '''Overval op het Huis van Bewaring''' in Arnhem door een LKP - Knokploeg, waarbij 56 politieke gevangenen (overwegend verzetsmensen) - op klaarli...')
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

De Overval op het Huis van Bewaring in Arnhem door een LKP - Knokploeg, waarbij 56 politieke gevangenen (overwegend verzetsmensen) - op klaarlichte dag - werden bevrijd, vond plaats op zondag 11 juni 1944. Aan deze succesvolle actie, waren een drietal mislukte pogingen vooraf gegaan. De overval is nog altijd de grootste geslaagde bevrijdingsactie van gevangenen uit een gevangenis in de Nederlandse geschiedenis.

Hoofddoelstelling van de onderneming was het bevrijden van de kort tevoren gearresteerde verzetsman ......... die op de hoogte was van veel details over de geslaagde overval op de Koepelgevangenis te Arnhem op 11 mei 1944, waarbij onder andere de verzetsstrijders Frits de Zwerver en Herman Kruithof waren bevrijd.

Deze geslaagde (vierde) bevrijdingspoging werd uitgevoerd door een groep van negen verzetsmensen: Johannes ter Horst, leider van de KP-Twente, verkleed als dominee, Petertje van de Hengel als zijn vrouw en zeven KP-leden in burgerkleding, te weten Joop Abbink uit Apeldoorn, Piet Alberts uit Enschede, Dick van Harten uit Wierden, Koos Michel uit Zwolle, Piet Niewold uit Apeldoorn en Geert Schoonman uit Zaandam. Liepke Scheepstra bleef in de buurt om de situatie in de gaten te houden en maakte enkele foto’s.

De bevrijde mannen en vrouwen werden naar de woning van de gevangenisdirecteur gebracht, waar ze van de KP-er Scheepstra een envelop met daarin een bonnenkaart plus 10 gulden kregen. In groepjes van twee of drie gingen ze vervolgens naar buiten en mengden ze zich onder de kerkgangers die uit de St. Eusebiuskerk kwamen. Ook de overvallers wisten zich met succes uit de voeten te maken. Van de 56 politieke gevangenen werden er acht vrij snel weer achter tralies gezet. De overigen bleven vrijwel allemaal spoorloos voor de Sicherheitsdienst.