Naar inhoud springen

Gebruiker:Borvo/Kladblok2

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Trewal (overleg | bijdragen) op 12 mrt 2013 om 15:44. (Niet dus... Liever eerst vragen en bij positieve respons pas toevoegen, niet andersom...)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Opiniepeiling
Onderwerp Extra bevoegdheden van Terugdraaiers
Stelling Is het wenselijk dat Terugdraaiers anonieme gebruikers mogen blokkeren en ter directe verwijdering voorgedragen pagina's mogen verwijderen?
Begindatum
Einddatum
Keuzes #Ja, zowel blokkeren van anonieme gebruikers als verwijderen nuweg-pagina's
#Ja, alleen blokkeren anonieme gebruikers
#Ja, alleen verwijderen nuweg-pagina's.
#Nee, terugdraaiers moeten geen extra bevoegdheden krijgen.
Coördinator Borvo - Overleg
Opmerkingen
Een opiniepeiling verzamelt meningen van Wikipediagebruikers over een bepaald onderwerp en heeft geen bindende kracht. Gebruik hiervoor een stemming.

Inleiding

Op 11 maart startte ik, Gebruiker:Borvo, een discussie over nieuwe stempercentages voor moderator in de Kroeg. Uit die discussie is een nieuw idee geboren: om Wikipedia beter te kunnen onderhouden moeten Terugdraaiers extra bevoegdheden krijgen. Er is geen concencus over die extra bevoegdheden: wie zou welke bevoegdheden moeten krijgen?, hoe gaan we dat controleren?, hoe zal het precies werken? en de belangrijkste vraag, zál het werken? Deze vragen zal ik in de volgende alinea's beantwoorden.

LET OP: De onderstaande regels zijn slechts concept. Commentaar is wenselijk. De definitieve regels zullen pas bij een stemming worden vastgelegd.

Wie moet welke bevoegdheden krijgen?

Één groep, de Terugdraaiers, zou aanvullende bevoegdheden kunnen verwerven. Het gaat om de volgende twee bevoegdheden:

  1. Het blokkeren van anonieme gebruikers volgens WP:RVM.
  2. Het verwijderen van pagina's die ter directe verwijdering zijn voorgedragen, wederom volgens WP:RVM.

Hoe gaan we dat controleren?

Bureaucraten en moderatoren mogen steekproefsgewijs de bewerkingen van de terugdraaiers controleren. Mochten terugdraaiers de regels gesteld op WP:RVM overtreden, dan mogen bureaucraten uiteindelijk (dus na waarschuwingen) de extra bevoegdheden ontnemen.

Hoe zal het precies werken?

Terugdraaiers mogen wèl pagina's verwijderen, maar mogen wegens privacy niet de lijst van verwijderde pagina's inzien. Volgens Gebruiker:Mathonius is dit mogelijk: Op Speciaal:GroepsrechtenWeergeven is te zien dat checkusers en arbitragecommissieleden verwijderde pagina's kunnen inzien (deletedtext), maar geen pagina's kunnen verwijderen (delete). Ik neem aan dat het ook andersom zou kunnen: wel verwijderen (delete), niet inzien (deletedtext).' Ook mogen terugdraaiers anonieme gebruikers blokkeren, met een maximale blokkeerperiode van onbepaalde tijd. Ook mogen zij blokkades van anonieme gebruikers opheffen.

Zál het werken?

Op de Portugese Wikipedia heeft men dat in april 2012 ingevoerd. Kennelijk naar tevredenheid, want rollbackers kunnen ook nu nog blokkeren. Citaat van Mathonius, hetgeen mij goede hoop geeft. Mocht het niet blijken te werken, dan kan het per stemming ook weer ongedaan worden gemaakt.

Ja, zowel blokkeren van anonieme gebruikers als verwijderen nuweg-pagina's

  1. ...

Ja, alleen blokkeren anonieme gebruikers

  1. ...

Ja, alleen verwijderen nuweg-pagina's.

  1. ...

Nee, terugdraaiers moeten geen extra bevoegdheden krijgen.

  1. ...