Nederlandse Omroep Stichting

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Daniel2 (overleg | bijdragen) op 12 apr 2006 om 14:01.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

De Nederlandse Omroep Stichting (NOS) is een niet-ledengebonden omroep, die samen met de omroepverenigingen en een aantal andere niet-ledengebonden omroepen de Nederlandse publieke omroep vormt. De NOS heeft de wettelijke taak om nieuws en sport te brengen. De NOS (de interne naam is NOS RTV) maakt televisie, radio, teletekst en verschillende websites. In totaal werken er zo'n zevenhonderd journalisten en medewerkers.

Voor een groot deel van de Nederlandse bevolking is de NOS de belangrijkste nieuwsbron. Naast de eigen programma’s verzorgt de NOS de onderlinge samenwerking en coördinatie van de publieke omroep op radio en televisie bij calamiteiten en grote nieuwsgebeurtenissen.

Geschiedenis

De NOS is in 1969 ontstaan uit de vroegere NTS (Nederlandse Televisie Stichting) en de NRU (Nederlandse Radio Unie). Vanaf dat moment verzorgde de NOS niet alleen radio- en televisieprogramma's die een maatschappelijk doel diende, maar leverde de NOS ook alle technische faciliteiten welke nodig waren voor de realisatie van radio- en televisieprogramma's. Zo beheerde het Facilitair Bedrijf van de NOS alle radio- en televisiestudio's en reportagewagens. In 1989 is deze taak overgedragen aan het commercieel opererende Nederlands Omroepproductie Bedrijf. Op zaterdag 17 december 2005 nam de NOS na 36 jaar afscheid van het vertrouwde beeldmerk met de ronde en stompe hoeken. Het nieuwe beeldmerk is ontworpen door het Engelse ontwerpbureau Lambie-Nairn dat ook de huisstijl voor de Britse omroep BBC heeft ontworpen.

Recentelijk was de NOS ook het orgaan van de bestuursorganisatie van de publieke omroep, maar die laag is zelfstandig verder gegaan onder de naam Publieke Omroep, alhoewel er nog wel grote juridische en bedrijfsmatige banden zijn. Zo is NOS nog steeds de officiële (juridische) naam voor Publieke Omroep. Deze tak van de NOS heeft zeggenschap over Omrop Fryslân en de Nederlandse Programma Stichting (NPS).

Buitenland

De NOS vertegenwoordigt ook alle publieke omroepen in het buitenland. Zo is de NOS namens alle publieke zendgemachtigden lid van de EBU (European Broadcasting Union). Zo wordt de Nederlandse kandidaat voor het Eurovisie Songfestival ingebracht onder de vlag van de NOS en zendt de NOS het programma ook uit, terwijl de nationale voorronde een samenwerking is tussen de NOS en de TROS. Ook met de Vlaamse openbare omroep VRT zijn er samenwerkingsverbanden. Deze uiten zich in de inzet van elkaars verslaggevers in geval van calamiteiten en de inzet van beeldmateriaal. Samen met de VRT en de Wereldomroep neemt de NOS namens Publieke Omroep deel aan BVN (Beste van Vlaanderen en Nederland), het satellietstation van de gezamenlijke Nederlandse publieke omroepen, de VRT en Wereldomroep, die televisieprogramma's van de deelnemende omroepen uitzendt over de gehele wereld.

Televisie

De programma's die de NOS maakt staan in teken van nieuws, actualiteiten en sport. De NOS is verantwoordelijk voor de volgende programma's:

Internet

De NOS heeft een aantal nieuws- en sportsites. Onder andere: Nederlandse Omroep Stichting, NOS Journaal, NOS Studio Sport

Teletekst

Op Nederland 1, Nederland 2 en Nederland 3 verzorgt de NOS de Teletekst-pagina's.

Radio

Ook op de radio verzorgt de NOS nieuws- en sportuitzendingen. Enkele programma's zijn:

Ook verzorgt de NOS speciale thema-uitzendingen rond nieuws- en sportevenementen, zoals Radio Tour de France tijdens de Ronde van Frankrijk en RadiOlympia tijdens de Olympische Spelen.

Sjabloon:NederlandseOmroepen