Radio 1 Journaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
NOS Radio 1 Journaal
Presentatie Jurgen van den Berg
Mark Visser
Biem Buijs
Winfried Baijens
Amber Brantsen
Type programma Actualiteiten
Uitzendingen
Tijdstip Maandag - Zaterdag
Omroep NOS
Radiostation Radio 1
Periode 1 september 1995 - heden
Portaal  Portaalicoon   Media

Het Radio 1 Journaal is een actualiteitenprogramma van de NOS en wordt op de Nederlandse radiozender NPO Radio 1 uitgezonden. De uitzendtijden zijn op werkdagen van 6.00 tot 9.30 uur. Op zaterdag is er een uitzending van 7.00 tot 8.30 uur.

Geschiedenis en format[bewerken]

Het Radio 1 Journaal begon zijn uitzendingen in 1995, als opvolger van de radio-actualiteitenrubrieken van de afzonderlijke omroepen. Hoofdredacteur in de eerste jaren was Piet van Tellingen, voorheen hoofdredacteur van Hier en Nu-radio van de NCRV. Hij werd opgevolgd door Henk van Hoorn die op zijn beurt werd vervangen door Hans Laroes. Tegenwoordig is Marcel Gelauff hoofdredacteur. De eerste uitzending op 1 september 1995 werd gepresenteerd door Rob Trip en Harmke Pijpers.

De bedoeling is de luisteraar op vaste tijden elke dag een herkenbare uitzending te bieden (zogenaamde horizontale programmering). Ook zou er door de samenvoeging van redacties meer gespecialiseerd kunnen worden gewerkt en sneller kunnen worden ingesprongen op grote nieuwsgebeurtenissen. Het is gebruik geworden dat het Radio 1 Journaal extra uitzendingen verzorgt bij calamiteiten en andere grote nieuwsevenementen. Aanvankelijk had het programma een ochtend-, lunch- en avondspitsblok, ieder met een eigen presentator. De uitzendtijden waren op werkdagen 6.00 - 9.00 uur, 12.00 - 13.00 uur en 16.00 - 18.30 uur. Op zaterdag was er, naast de ochtenduitzending van 7.00 - 8.30 uur, een extra lange uitzending van 12.00 - 18.30 uur met extra aandacht voor sport. Sedert 1 januari 2016 resteert slechts het ochtendblok, dat wel een half uur langer duurt dan voorheen.

Wel zendt de NOS sinds die tijd dagelijks om 12.00 uur en 13.00 uur lange radiobulletins van een kwartier uit met op NPO Radio 1 met daarin het laatste nieuws en interviews. Daarnaast verzorgt de omroep tussen 09.30 uur en 16.00 uur tweemaal per uur een 'nieuwsupdate' uit met korte live-gesprekjes en reportages, naast de bulletins die ieder half uur worden uitgezonden.

Huidige medewerkers[bewerken]

Het programma wordt gepresenteerd door Jurgen van den Berg. Dit doet hij met een vast team met onder andere Elisabeth Steinz (nieuws, co-host), Tom van 't Hek (sport), Marco Verhoef (weer), Xander van der Wulp (politiek) en Nik Wouters (economie). Sophie Verhoeven is de vaste vervangster van Elisabeth Steinz. Winfried Baijens, Mark Visser of Biem Buijs zijn de vaste invalpresentatoren. Baijens presenteerde van 2016 tot 2019 ook de zaterdagochtend uitzending. Vanaf februari 2019 nemen Biem Buijs en Amber Brantsen om de week deze taak op zich.

Sinds december 2005 maakt het Radio 1 Journaal deel uit van het NOS Nieuws, waarin de radio-, televisie- en teletekstredacties van de NOS samenwerken.

Podcast[bewerken]

Sinds 1 januari 2018 wordt op werkdagen de podcast De dag gepubliceerd, waarin enkele onderwerpen uit het Radio 1 Journaal verder worden uitgediept. De podcast wordt gepresenteerd door Van den Berg, Rense of Steinz.

Voormalige presentatoren[bewerken]

Prijzen[bewerken]

  • 1997 - Marconi Award voor beste informatieve radioprogramma.
  • 1999 - Marconi Award voor beste informatieve radioprogramma.
Vista-kmixdocked.png
Door op de afspeelknop te klikken kunt u dit artikel beluisteren. Na het opnemen kan het artikel gewijzigd zijn, waardoor de tekst van de opname wellicht verouderd is. Zie verder info over deze opname, bekijk de oorspronkelijke versie of download de opname direct. (Meer info over gesproken Wikipedia)