Xander van der Wulp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Xander van der Wulp
Als politiek verslaggever voor de NOS, in maart 2014
Achtergrondinformatie
Geboren 11 oktober 1974
Geboorteplaats Delft
Beroep Politiek verslaggever en duider
Portaal  Portaalicoon   Media

Xander van der Wulp (Delft, 11 oktober 1974)[1] is een Nederlands politiek verslaggever en duider, die werkzaam is bij de NOS.

Van der Wulp verrichtte op zestienjarige leeftijd al zijn eerste werkzaamheden voor de NOS. Zijn vader Gerard van der Wulp was in die periode hoofdredacteur van het NOS Journaal. Hij studeerde Communicatie aan de Universiteit Utrecht. Tijdens zijn studie kwam Van der Wulp te werken bij de NOS in verschillende functies op de redactie, in de regieruimte en bij productie. Daarna ging hij voor zijn afstuderen stage lopen bij CNN in Washington, terwijl hij ook werkzaam bleef bij NOS.

In 2000 kwam Van der Wulp fulltime in dienst bij de NOS. Voordat hij in 2008 politiek verslaggever in Den Haag werd, is hij onder andere buitenlandredacteur, eindredacteur televisie en hoofd van de 24 uurs-redactie (internet, teletekst en het radionieuws).[2][3]

Vanaf 1 januari 2014 is Van der Wulp de politiek duider voor de ochtend- en middagjournaals van de NOS en is hij vaste vervanger van Ron Fresen, die deze functie voor de avondjournaals vervult.

Samen met Joost Vullings maakt Van der Wulp de podcast De Stemming van Vullings en Van der Wulp waarin zij elke vrijdag de Haagse week doornemen met analyses, geruchten en voorspellingen over de politiek.

In de aanloop van de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 maakte hij met Herman van der Zandt en Marleen de Rooy hun wekelijkse Rondje Binnenhof. Hierin beschrijven ze ook na de verkiezingen wekelijks de politieke gang van zaken rond het Binnenhof.[4]