Gerri Eickhof

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gerri Eickhof
Gerri Eickhof doet voor het NOS Journaal verslag van een brand in Amsterdam (2007) .
Achtergrondinformatie
Geboren 21 maart 1958
Geboorteplaats Amsterdam
Land Vlag van Nederland Nederland
Opleiding antropologie, cursus programmamaker
Beroep journalist, schrijver
Portaal  Portaalicoon   Media

Gerri Eickhof (Amsterdam, 21 maart 1958[1]) is een Nederlands journalist die werkt voor het NOS Journaal.

Jeugd[bewerken | brontekst bewerken]

Eickhof had een Nederlandse moeder. Zijn vader is onbekend, maar is vermoedelijk van Surinaamse afkomst.[2] Eickhof groeide op in Tuindorp Oostzaan in Amsterdam.[3] Met zijn moeder woonde hij in bij haar ouders.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Eickhof begon zijn loopbaan in de journalistiek na een studie antropologie toen hij op de radio hoorde dat Migrantentelevisie Amsterdam mensen zocht die een cursus programmamaker wilden volgen. Nadat hij de cursus had volbracht, mocht hij een jaar stage lopen bij het actualiteitenprogramma Kenmerk van de IKON. Vervolgens stuurde Eickhof een open sollicitatie aan het NOS Journaal, redactie buitenland.

Eickhof begon als redacteur buitenland, om daarna over te stappen naar de functie verslaggever. Hij werkte in crisisgebieden als Congo-Brazzaville, Bosnië, Kosovo, Irak, Rwanda en Burundi. Tijdens de Kosovo-oorlog in 1999 deed Eickhof verslag vanuit Belgrado. Hij zorgde voor enige ophef door in het NOS Journaal verslag te doen met een schietschijf op zijn revers, uit protest tegen een bombardement op een Servische tv-zender.[4] Het merendeel van zijn tijd werkt hij in Nederland. Ook legde hij enige tijd in weblogs verantwoording af voor zijn journalistieke keuzes en dilemma's.

Racisme[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf zijn jeugd heeft Eickhof persoonlijk veel te maken gehad met racistische bejegening. Hij werd als kind geregeld uitgescholden door een groep kinderen, die hem onder andere uitscholden voor 'nikker' en 'zwarte piet', en hem bekogelden met kiezels en aardkluiten. Ook als volwassene kreeg hij te maken met openlijk racisme en incidenten die los van elkaar gezien als incident opgevat kunnen worden, maar allemaal bij elkaar niet aan toeval kunnen worden toegeschreven, zoals 42 aanhoudingen zonder concrete aanleiding.[1]

Boeken[bewerken | brontekst bewerken]

Eickhof is tevens schrijver. Deze boeken zijn gepubliceerd:

Bibliografie
Jaar Titel Uitgeverij ISBN Opmerkingen
2009 Met de tram door Amsterdam Uitgeverij Conserve ISBN 9789054292890 In de serie Nederlandreeks, geschreven door NOS-verslaggevers. Een boek waarin Eickhof 16 tramroutes over 213 kilometer beschrijft.
2009 Bestemming Bagdad Uitgeverij Conserve ISBN 9789054292821 Dagboekaantekeningen van zijn ervaringen tijdens de oorlog in Irak in 2003.