Interliner

Beluister (info)
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Willem 90 (overleg | bijdragen) op 5 jun 2006 om 15:12.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Interliner 330 uit Lelystad (hier rijdt tegenwoordig de Hanzeliner) bij de uitstaphalte voor station Zwolle

De Interliner is een Nederlandse snelbusformule. Het was tot eind jaren negentig een landelijk snelbusconcept van de VSN-Groep.

Het concept is gestart op 6 november 1994 door Busholding VSN en is gebaseerd op de "sneltreinbus" Utrecht - Oosterhout over de A27 van de BBA, eind jaren tachtig. Deze lijndienst (nu lijn 400) bestaat nog steeds, en is een van de laatste "Groene Interliners".

Oorspronkelijk concept

Interliners worden voornamelijk ingezet op middellange afstanden waar geen treinen rijden. De bussen maken veel gebruik van autowegen en snelwegen en stoppen alleen in de grotere plaatsen bij enkele haltes. Op de Interliner waren de strippenkaart en andere nationale vervoerbewijzen niet geldig maar gold het complete treintarief van de Nederlandse Spoorwegen (incl. korting Voordeelurenkaart, Railrunner, etc). Aan het NS-loket was het mogelijk om doorgaande trein / Interlinertickets te kopen.

Snelbussen als de Interliner en nu ook Q-liner zijn daarmee, naast de buurtbus, de enige vorm van stads- en streekvervoer waar de nationale vervoerbewijzen niet geldig zijn. De Minister van Verkeer en Waterstaat staat dit toe op voorwaarde dat de bus binnen de bebouwde kom een gem. rijsnelheid heeft van 30 km/h en buiten de bebouwde kom van 60 km/h. Ook moeten de snelbussen voor 50% van de reizigers een reistijdreductie van 20% of meer betekenen (t.o.v. het onderliggend busnet).

De snelbussen worden overigens gesubsidieerd op basis van de opbrengsten van de goedkopere nationale vervoerbewijzen. De meeropbrengsten worden niet gesubsidieerd.

1994 - 1997

Bij de start van de Interliner in 1994 waren er 17 lijnen, in 1995 kwamen er nog twaalf nieuwe verbinddingen bij. Er was de eerste jaren een grote reizigerstoename, en VSN wilde dan ook uitbreiden naar een landelijk lijnennet. Ook werden maatregelen genomen om de bussen sneller te maken, dit werd onder andere door bereikt door het moegelijk te maken de Interliner bij file over de vluchtstrook te laten rijden. Ook was een verhoging van de snelheid tot 100km/u gewenst, het zou echter nog tot 2005 duren voor dit in Nederland werd toegestaan.

Er kwamen wel klachten dat de Interliner te duur zou zijn, door gebruik van het NS-tarief lagen de prijzen hoger dan die van een gewone streekbus. Daarom werden voorwaarden gesteld waaraan de Interliner moest voldoen om het hogere tarief te mogen vragen:

  • er moest ook een gewone streekbus blijven rijden, het onderliggende net als goedkoper maar langzamer alternatief.
  • er moest worden voldaan aan de snelheidseisen.
  • de Interliner moest hierdoor minstens 20% sneller zijn dan het onderliggende net.

Heden

Connexxion-Interliners op Den Haag Centraal
Een moderne MAN Lion's Coach van BBA, Interliner 401 richting Breda op Utrecht Centraal.

Momenteel (2006) is er van het landelijke interlinernetwerk niet veel meer over. Door de decentralisatie van de bevoegdheden over het stads- en streekvervoer en de opdeling van VSN is de uniformiteit geheel verdwenen.

Connexxion

In de Randstad (Den Haag en omstreken) heeft Connexxion enkele jaren geleden de "groene Interliner" vervangen door de "grijze Interliner" (nu: "Connexxion-Interliner") waar de nationale vervoerbewijzen gewoon geldig zijn. Tussen Zwolle, Lelystad en Emmeloord rijdt de Hanzeliner.

Arriva

In de regio's waar Arriva rijdt, is de Interliner eerst "Arrivaliner" en later Q-liner gaan heten en is het treintarief afgeschaft.

BBA

BBA rijdt nu de Interliners 400 (Utrecht CS - Oosterhout) en 401 (Utrecht CS - Breda). De Interliners van BBA zullen in de toekomst mogelijk "Blueliner" gaan heten.

HOV-tarief

De enige uniformiteit die momenteel nog te vinden is, is het in 2004 ingevoerde 'HOV-tarief' dat op de "Groene Interliners" en Q-liners is ingevoerd. Dit tariefsysteem is gebaseerd op het NS-tarief maar is niet meer uitwisselbaar (Voor 40% korting is bijvoorbeeld een speciale Interlinerkaart nodig). Bij het HOV-tarief zijn de nationale vervoerbewijzen ook geldig in combinatie met een toeslagkaartje.

Het HOV-tarief geldt inmiddels op alle "Groene Interliners" en "Q-Liners", en in de spits ook op de "Connexxion-Interliners" 88 (Den Haag-Oegstgeest), 89 (Den Haag-Lisse), 95 (Den Haag-Noordwijk), 370 (Alphen a/d Rijn-Amsterdam), 380 (Den Haag-Alphen a/d Rijn), 382 (Den Haag-Boskoop) en 383 (Den Haag-Capelle a/d IJssel). Buiten de spits kan in deze "Grijze Interliner" wel met strippenkaart worden betaald, alleen wordt er voor Reductie-abonnementen een toeslag gevraagd. Er geldt een maximum van 18 zones of 6-sterren. Een netmaandkaart is niet geldig op ritten volgens het HOV-tarief.

[bron?]