Pringles

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Stan de Lange (overleg | bijdragen) op 26 mei 2015 om 17:36.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Pringles chips

Pringles is een chipsmerk, oorspronkelijk van Procter & Gamble maar in mei 2012 verkocht aan Kellogg Company.

Het verscheen op de Amerikaanse markt in 1967 (als "Pringles") en in 2000 op de Nederlandse. De chips zelf worden ook "Pringles" genoemd (als meervoud van "Pringle"): een metonymie.

De chips worden voor de Europese markt geproduceerd in Mechelen.

Pringles hebben een vorm die lijkt op die van aardappelchips maar ze worden, net als veel andere chips, gemaakt door aardappelpuree met een vorm samen te persen. Ze worden verpakt in een kartonnen koker. Pringles hebben hun bekendheid deels te danken aan hun uitzonderlijke (zadelvormige) hyperbolische paraboloïde-vorm.

Smaken en soorten van Pringles

De Pringles zijn verkrijgbaar in verpakkingen met diverse afmetingen in diverse smaken zoals: Original, Paprika, Sour cream & Onion, Hot & Spicy, Cheese & Onion, Cheese, Salt & Vinegar en Texas BBQ Sauce. Sinds 2006 zijn er ook Pringles Delight met 33% minder vet in vijf smaken.

Pringoooals

Als het Nederlands elftal meedoet aan een EK- of WK-voetbal zijn er tijdelijk Pringoooals verkrijgbaar. Dit zijn Paprika-chips die in een specials voetbalverpakking zitten. Hieraan zijn vaak acties gekoppeld, waarmee voetbalgerelateerde artikelen te winnen zijn.

Verkoop

Pringles was het laatste voedingsmerk van Procter & Gamble. Dit bedrijf wenste zich te concentreren op haar core business van huishoudelijke en verzorgingsproducten en zocht een koper voor de Pringles Snack Business. In april 2011 werd een overeenkomst gesloten met Diamond Foods uit Californië, dat walnoten en popcorn verkoopt. Maar toen er, op 9 februari 2012, een boekhoudschandaal bij dat laatste bedrijf aan het licht kwam[1], ging de verkoop niet door. Op 31 mei 2012 kocht de Kellogg Company Pringles voor een bedrag van 2,7 miljard dollar.[2]

Zie ook

Externe links