Speld

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Speld

Een speld is een soort gereedschap dat gebruikt wordt bij het naaien van bijvoorbeeld kledingstukken. Voordat een naaiwerk in elkaar gezet wordt, wordt het kledingstuk eerst gespeld. In sommige gevallen wordt het daarna eerst kort geregen, en daarna pas definitief in elkaar gezet.

Het voordeel van het gebruik van spelden is dat eerst globaal gekeken kan worden of het kledingstuk op de juiste manier in elkaar is gezet. Ook voor het inkorten van pantalons, rokken of jurken worden spelden gebruikt.

Spelden worden ook gebruikt bij het kantklossen. Honderden spelden worden in het kantkloskussen geprikt, zodat de kantklosdraden daaromheen geleid kunnen worden.

Spelden zijn circa 2 cm lang en zijn meestal van staal. Vaak hebben ze een gekleurde kop van plastic. Om spelden gemakkelijk te kunnen wegzetten en weer op te pakken kunnen ze op een speldenkussen geprikt worden.

Spreekwoorden met 'speld'[bewerken]

  • "Je kan een speld horen vallen" betekent dat het zo stil is dat je een speld die op de grond valt kan horen.
  • "Daar is geen speld tussen te krijgen" betekent dat een redenering zo sluitend is, dat er niet aan getornd kan worden. Soms wordt het gebruikt om aan te duiden dat iemand zo druk aan het woord is, dat niemand anders er tussen kan komen.
  • "Het is zoeken naar een speld (of naald) in een hooiberg" betekent dat het zoeken naar iets onbegonnen werk is.