Rijgsteek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een rijgsteek door canvas
Close up van decoratieve rijgsteken in wit

De rijgstreek is de eenvoudigste borduursteek. De naald wordt op en neer gestoken door de stof, waardoor een lijnvormig element ontstaat met onderbrekingen. De rijgsteek is niet erg degelijk, maar daarom gebruiken kleermakers hem juist voor tijdelijke markeringen of verbindingen.

Het nadeel van de rijgsteek is dat deze niet erg degelijk is. Breekt de draad bij gebruik, dan zal de hele naad gemakkelijk losgaan. Bij borduurwerk zal de lijn dan steeds verder losraken.

Rijgsteken hebben de vorm van onderbroken lijnen. Rijgsteken zijn vanwege hun eenvoud een component van diverse traditionele borduurstijlen, zoals kantha uit India en Bangladesh en het Japanse sashiko.

Krijtlijnen en stiksel. Het stiksel is gebruikt om de stof aan het patroon vast te zetten.

Kleding maken[bewerken]

Omdat deze steek snel te maken is, wordt een grove rijgsteek veel gebruikt om delen van een kledingstuk tijdelijk aan elkaar te rijgen. Na het passen van het kledingstuk kunnen de verkeerde naden snel uit elkaar gehaald worden. Zitten de naden op de juiste plaats, dan worden de geregen naden definitief aan elkaar gestikt. Daarna wordt de rijgdraad meestal verwijderd. Een dergelijke grove rijgsteek wordt in het Engels wel tailors' tack genoemd ("kleermakerssteek"). De grove rijgsteek wordt ook gebruikt om twee stukken stof aan elkaar vast te zetten en gelijke patroondelen tegelijk te knippen.

De gewone rijgsteek wordt bij het markeren van een enkele laag stof gebruikt, als alternatief kan soms kleermakerskrijt worden gebruikt. Dit is dan aan één kant te zien.

Doorslaan[bewerken]

Wanneer een kledingstuk symmetrisch wordt, gebruikt men bij het overnemen van het patroon op de dubbele stof een rijgsteek met losse lussen, de doorslagsteek. Het doorslaan. Hierbij wordt veelal een dubbele draad doorslaggaren gebruikt. Op deze manier worden het linkerpand en het rechterpand van een kledingstuk tegelijk gemarkeerd en komen de naden op exact dezelfde plek. Bij het doorslaan ligt de stof met de goede kant op elkaar. Om de delen los te maken, steekt de naaister de ene hand tussen de twee delen en knipt met de andere hand meteen de verbindingsdraden door. Deze manier van werken is ook te gebruiken wanneer twee stukken textiel samen gemarkeerd moeten worden.